Президентът Георги Първанов заяви, че е притеснен от кондицията на Народното събрание и от това, че много от инициативите на правителственото мнозинство или са бламирани, или се променят.
В такъв момент някой трябва да направи равносметка колко е изпълнима финансовата политика на правителството, заяви президентът, след като откри Националния иновационен форум.

Все повече представители на правителственото мнозинство и от опозицията приемат необходимостта от провеждането на референдум за ЕС, смята държавният глава.
Много вода изтече, откакто реакцията им беше отрицателна, каза президентът Георги Първанов. Според него, най-добрият момент за референдум е между парламентарните и президентските избори.

Президентът все още не е определил дата за провеждане на парламентарните избори, но изказа надежда всички партии да се съгласят за максимално изтегляне напред на датата на вота.

Българските политици изгубиха много време в пасивна икономическа политика, като се оправдават с необходимостта от икономическа стабилност, коментира държавният глава в словото си пред Първия иновационен форум.
Той препоръча няколко мерки за насърчаване на иновациите, сред които увеличаване на средствата за наука до 1% от Брутния вътрешен продукт и осигурено съфинансиране на проекти от държавния бюджет, финансови стимули за бизнес-интереса към иновациите, условия за трансфер на технологии и широко въвеждане на високите технологии в образованието и администрацията.