Необходима е максимална ефективност в работата на съществуващите структури, амбиция за тяхното трансформиране, в това число и за създаването на подобни нови.

Това заяви президентът Георги Първанов при откриването на международна научна конференция “Разширяването на НАТО – укрепване на сигурността и защита на личността”, която се провежда в рамките на специализираната изложба “Антитерор и сигурност 2004”.

Държавният глава отбеляза, че днес за съжаление, не само отбелязваме годишнина от печалните събития от 11 септември, не само коментираме новите актуални терористични актове, а наистина се намираме в състояние на война с международния тероризъм, включително и тук на Балканите.

Борбата не може да се води само с репресивни мерки, а са необходими и научни подходи
-- Г.Първанов
Борбата срещу тероризма, организираната престъпност, корупцията и срещу всички подобни предизвикателствата на новия век не може да се води кампанийно, бе категоричен Първанов.

Според него предизвикателствата, насочени срещу демокрацията и сигурността на гражданите, изисква задълбочен и стратегически подход.
Борбата не може да се води само с репресивни мерки, а са необходими и научни подходи.
Все по-осезателно се усеща нуждата от сериозни педагогически и възпитателни промени. Необходимо е повече наука, повече политика и повече дипломация, заяви Първанов.

Той изрази становище, че политиците трябва да намерят сили да излязат отвъд декларациите и да преминат на чисто работно експертно-политическо равнище в двустранен и многостранен диалог, както в региона на Югоизточна Европа, така и в един по-широк мащаб.

Президентът обяви, че държавата има нужда от пределна мобилизация на професионалисти.
Грях е на държавници и политици този експертен потенциал да се разпилява или да намира единствено израз в медиите, увери Първанов.
Този потенциал трябва да бъде впрегнат във вземането на държавнически решения.

Той разкритикува практиката експертите да бъдат търсени единствено за обосноваване на вече взети политически решения.