Преди да имаме номинация на АБВ, да имаме решение на коалицията, по никакъв начин няма да коментирам различните варианти, както и този за мое участие или неучастие. Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов на брифинг в централата на партията, след заседание на Националния съвет.

Той коментира думите на премиера Бойко Борисов, според когото АБВ са решили да излязат от управлението заради амбициите на Първанов да се кандидатира за президент.

“Ако министър-председателят предпочита такова тълкувание на нашите действия, аз няма да споря с него, но ще му изпратя да прочете доклада, който изнесох на конгреса на АБВ”, коментира Първанов. Той поясни, че подробно е обосновал акта на оттегляне на АБВ от изпълнителната власт.

Искам да говоря за енергетика, а не за Трифонов, Първанов и други, ядосва се Борисов

Искам да говоря за енергетика, а не за Трифонов, Първанов и други, ядосва се Борисов

Не е дошло времето още за избори, заявява Бойко Борисов

Изпълва ме със скептицизъм тенденцията за по-остри и негативни изказвания към АБВ от страна на представители на “Позитано 20”, сподели още Първанов.

Първанов е на мнение, че когато се мисли за кандидатурите за президент, трябва да има равноправна коалиция. Не била добре за институцията тенденцията за превръщането на президентските избори в сблъсък на лявото и дясното.

По повод спора може ли, или не може Първанов да се кандидатира отново за президент, той отсече, че няма да влиза в конституционно тълкувание по темата.

Лидерът на АБВ очерта профила на бъдещия кандидат-президент. Той трябва да е доказан държавник и да е избираем, смята Първанов, допълвайки, че познава хора от АБВ, които отговарят на тези основни критерии.

Първанов представи състава на новото оперативно ръководство. Като цяло се запазва настоящият състав, но с леки промени. Зам.-председателите си остават същите: Ивайло Калфин, проф. Борислав Борисов и Румен Петков. Новите членове на Изпълнителното бюро са зам.-председателят на парламентарната група - Мариана Тодорова, Марин Киров, Владимир Елезов и Георги Димитров, бивш главен секретар на външните работи.

Националният съвет дал мандат на Изпълнителното бюро да води разговори с други партии по общи законодателни инициативи и за издигането на общи кандидатури за президент и вицепрезидент.

Избран е и нов предизборен щаб, начело с Румен Петков.

„Когато се мисли за кандидатурите за президент, трябва да се мисли за равноправна коалиция, каквато аз направих през 2001 г", коментира Първанов. Такава се очертава с партньорите на АБВ от "Народен съюз", "Гергьовден”, Земеделския съюз "Александър Стамболийски".

Със завист Първанов призна, че гледал участието на "Гергьовден" в кампанията на Петър Стоянов през 2001 година и се радвал, че сега работят заедно.

Първанов изтъкна, че БСП са постоянно поканени на дискусиите, които АБВ организира.

Той отказа да коментира механизмите на възобновяване на диалога в лявото пространство. „Някои се ядосаха от самия факт, че ги каним публично. За нас е важно диалог да има или ако няма, да установим това”, изтъкна той.

Лидерът на АБВ коментира възможността за нов газопровод от типа на „Южен поток”, който да свързва Източна със Западна Европа. „Със сигурност нов „Южен поток” или газопровод, който да дава трасе за пренос на газ от Източна към Западна Европа ще има, подчерта той. Пред управляващите бил въпросът дали България ще участва.

“Аз питам защо български представители на достатъчно високо ниво да не отидат и да се разберат в Москва за газопровода”, посочи лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според него този газопровод трябва да мине през България, защото другото означава да бъдем периферия.