Ще говорим за енергийна ефективност, след като говорим за силата на националния ни дух. Всичко друго е желание за повече власт и повече печалби.

Докато не върнем на масата разговора за нашия национален дух, никой няма да ни чуе в ЕС и ще се провалим.

Това обяви вицепрезидентът Маргарита Попова на Национална конференция „Социалната роля на семейството, училището, местната власт и църквата за формиране на гражданско общество", организирана от Фондация „Конрад Аденауер" и Синдикат на българските учители.

С тези думи тя за пореден път леко понастъпи президента Плевнелиев по любимата му тема за енергийната ефективност.

Сторихме голям грях на себе си, като допуснахме това разединение на нацията. Днес това е най-големият ни проблем, констатира вицепрезидентът.

По думите й чрез националната ни идентичност и връщане назад към родолюбивото образование ще намерим едно от решенията на този въпрос.

Тя поиска да види дали, унесени в европейския дебат, големите политическите лидери ще поставят тези въпроси. Столът ти в ЕС е празен, когато хората не чуят грижиш ли се най-напред за къщата си, обърна се Попова към тях.

Тя подчерта, че един от смислите на ЕС е да вървим напред в европейската идея - именно това да ползваме гаранциите на ЕС, за да защитим и наложим по-успешно националния интерес.

Чест и слава на вас, хора на българския национален дух, обърна се в апотеоз Попова към събралите се учители и директори от цялата страна. Тя наблегна на това, че семейството, образованието и религията са това, което през годините ни държи заедно и дава силата на гражданското общество. Нека днес да бъде тържество на националния дух, да бъде тържество на грижата за България, призова Попова.

Говорим общо и неконкретно за добро, за справедливост, и ги търсим разпилени в глобалния свят, но нашият живот е най-напред тук, в отечеството, и първо трябва да подредим националния живот.

Днес ще говорим за това, какво в нашия живот днес е ценност, знаем ли националната идентичност или последните десетилетия свикнахме с общи европейски фрази да бягаме далеч и да си мислим, че това ни спасява, представи тя разсъжденията си по темата.

Вицепрезидентът изтъкна, че изкушенията на глобалния свят са големи, но понякога трябва да ги забравяме и да ги оставяме настрани.