Паси-Кунева В Брюксел външният ни министър Соломон Паси и Меглена Кунева, министър по европейските въпроси, проведоха срещи в Европейския парламент с Греъм Уотсън, председател на групата на либералите в ЕП и с Катрин Лалюмиер, заместник-председател на Европейския парламент и член на ръководството на Партията на европейските социалисти.

Министрите Паси и Кунева са на посещение в Брюксел за участие в работата на поредното 16-о заседание на Съвместния парламентарен комитет България – ЕС /СПК/.

Разменени бяха мнения по състоянието на цялостния процес на подготовка на страната ни за членство в Европейския съюз и конкретно по развитието на преговорите за присъединяване на България към ЕС. Бяха обсъдени също въпроси на общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС, засилването на сътрудничеството между европейските държави, представени в Съвета за сигурност на ООН, работата на Европейския конвент и бъдещото развитие на Европейския съюз.

Министър Паси и министър Кунева подчертаха, че България е готова и настоява да бъде определена дата за приключване на преговорите в срокове, които да гарантират осъществяването на решенията на Европейския съвет в Копенхаген за присъединяване на България към ЕС на 1 януари 2007 г.

Те получиха уверения, че Европейският парламент ще продължи да подкрепя България за реализирането на тази обща цел и ще настоява пред институциите на ЕС и пред страните-членки напредъкът на България да бъде оценяван обективно и към нея да бъде проявяван индивидуален подход.

В срещите на министрите в Европейския парламент участва и Даниел Вълчев, председател на Комисията по европейска интеграция на Народното събрание.