В-к "Ал Кудс": Петте българки ще бъдат помилвани
Италия ще ни съдейства за отмяна на смъртните присъди на сестрите ни

Соломон Паси Българското присъствие в Ирак е достатъчно добре регламентирано от две резолюции на ООН. Така външният ни министър Соломон Паси коментира призива на либийския лидер Муамар Кадафи коалиционните сили от Ирак да се изтеглят под натиска на арабския свят.

Днес Паси се върна от Брюксел, където участва в консултациите за нова Европейска конституция.

Това е призив към страните от Арабската лига и по никакъв начин не може да се възприема като военна заплаха към нас, каза още Соломон Паси в коментар на заявлението на Кадафи.
По думите му изявлението не е адресирано конкретно към България, тъй като са били споменати и имената на други държави.

Кой е позволил на България, Италия, Испания, Полша, Австралия, Корея, Украйна и Япония и всички други да изпращат войските си в арабска страна, пита Кадафи.
Според него, Америка и Великобритания са окупатори, сами са признали това и сега плащат цената на окупацията. Кой обаче е позволил на другите страни да изпращат войските си срещу иракския народ и да убиват, пита Кадафи.

Според външния ни министър няма връзка между изказването на Кадафи и международната политика, която води България в Ирак.
Той припомни, че по време на срещата на Арабската лига в Тунис не е имало нито един случай, при който по време на двустранните му срещи с арабски лидери България да не е получила подкрепа от арабска държава.

Паси не отговори дали ще пътува до Сърбия, където се очаква посещението на Кадафи, но съобщи, че следващата седмица у нас пристига Вук Драшкович.