Зебари-Паси В рамките на участието си в работата на Съвета за сигурност на ООН, министър Соломон Паси се срещна с Хошиар Зебари, министър на външните работи на Ирак.

От иракска страна бе изразена благодарност и висока оценка за организирането по време на българското председателство на Съвета за сигурност заседание за обсъждане на положението в Ирак в съответствие с резолюция 1511 /2003/.
Бе изразена обща оценка, че заседанието е допринесло за признаване усилията на Управляващия съвет на Ирак за стабилизиране и нормализиране на обстановката в страната.

Беше обсъдена възможността за скорошно посещение в България на иракска делегация, ръководена от министър Зебари, в рамките на което да бъдат обсъдени въпроси на двустранното сътрудничество, включително за участие на български фирми в процеса на възстановяване и реконструкция на Ирак.

От иракска страна бе потвърдена готовността за такова посещение. Бе изразена висока оценка за оказваната от българска страна помощ и за участието на български контингент в Кербала.

Министър Паси е в Ню Йорк, за да председателства откритото заседание на Съвета за сигурност на ООН по Косово. В изказването си той заяви, че България подкрепя от самото начало политиката на “стандарти преди статут”, насочена към изграждането на демократично и мултиетническо общество в Косово.

Българският министър на външните работи подчерта, че България очаква от косовските власти да се придържат стриктно към принципите на демократично, мултиетническо, мултикултурно и мултирелигиозно общество и да сътрудничат активно на УНМИК за завръщането на бежанците и разселените лица.

Той изтъкна необходимостта от защита и запазване на всички религиозни паметници, включително православните християнски манастири, които притежават изключителна културна и духовна стойност