Митко Цонев Естествено е министър Паси да поддържа докрай тезата за евентуална втора резолюция на Съвета за сигурност на ООН по въпроса с Ирак. Това заяви правителственият говорител Димитър Цонев по повод състоялия се разговор между първия ни дипломат Соломон Паси и военния министър Николай Свинаров.

Това, което трябва да издейства страната ни е, ако има втора резолюция, България да съществува като параметър в нея, каза още Цонев. Той информира, че президентът Георги Първанов е консултиран и знае какви позиции ще отстояват министър Паси и председателя на парламентарната външна комисия Станимир Илчев, които заминаха за САЩ.

Стремежът на страната ни е, ако бъде изготвена втора резолюция на ООН, да се обединят позициите по кризата в Ирак на Германия и Франция от една страна и Великобритания и САЩ от друга.

Все още не сме получили официална нота от САЩ за наше участие във евентуален военен конфликт, допълни правителственият говорител.

В четвъртък, 6 февруари, генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън ще пристигне на посещение в България. Той ще се срещне с президента Първанов и с премиера Сакскобургготски, ще изнесе и реч пред Народното събрание. Според Димитър Цонев, визитата му е в контекста на бъдещото членство на България в НАТО.