Соломон Паси България ще получи 10 милиона долара военна помощ от САЩ по силата на поправка в Закона за американските служители зад граница. В края на миналата седмица комисията по външни отношения на Американския сенат единодушно е приела поправката на Закона, който действа от 1 юли. Това съобщи министърът на външните работи Соломон Паси на церемония по награждаване на български и американски дипломати за приноса им в отбелязването на 100-годишнината на отношенията между България и САЩ.

Според приетата поправка седемте държави, които ще се присъединят към НАТО, включително и България, няма да бъдат подлагани на санкциите на Закона за военна помощ. Ако този закон мине и през Сената, това означава, че ще бъде дадена зелена светлина на 10-те милиона долара американска помощ, които ние очакваме, обясни Соломон Паси.

Припомняме, че военната помощ беше замразена, след като България реши на този етап да не подписва споразумение със Съединените щати за предоставяне на имунитет пред Международния наказателен съд.