Соломон Паси В качеството си на председателстващ Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във Виена външният ни министър Соломон Паси официално представи приоритетите на българското председателство на организацията през 2004 година.

Прилагането на новата стратегия на ОССЕ за •справяне със заплахите за сигурността и стабилността• е главен приоритет на българското председателство на организацията през тази година.

Особено внимание ще бъде отделено •на хартата на ОССЕ за предотвратяване и борба с тероризма, плана “Букурещ”, програмата “Бишкек”, както и на прилагането на Плана за борба с трафика на хора.• Това заяви министър Паси в обръщение към Постоянния съвет на ОССЕ.

Сред приоритетите на българското председателство е и проблемът за адекватното гарантиране на гранична сигурност.

Соломон Паси подчерта, че провеждането на съвместна конференция между ООН и организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по проблема би била удачна.

Приоритети са още по-широкото сътрдуничество между ОССЕ и ООН, ЕС и НАТО, образованието, прилагането на стратегията за икономиката и околна среда, както и продължаването на поливите мисии в Югоизточна Европа.

Борбата с тероризма и ролята на ОССЕ е един от основните приоритети на българското председателство, заяви на пресконференция след заседанието на Постоянния съвет на организацията Соломон Паси. Той допълни, че при постигане на консенсус между 55-те страни-членки на ОССЕ е възможно по време на българското председателство да бъде договорено изпращането на полицейски мисии на организацията в Ирак или Афганистан, но подчерта, че председателството ни тепърва ще се занимава с тази инициатива.

Министър Паси коментира и процеса срещу българските медици в Либия. Първо това на което се надяваме е да получим час по-скоро решение на съда в Бенгази. При последното заседание беше уважено искането на българската страна да бъде отложено делото с още 2 седмици и да бъдат допуснати нови експертни мнения. Надяваме се, че тези експертни мнения ще бъдат събрани и ще покажат в още по-добра светлина и категоричност невинността на нашите сънародници.