В Калафат министрите на външните работи на Румъния, Сърбия и Черна гора и България подписаха споразумение и план за действие за тристранно сътрудничество.

Срещата в Калафат между българския министрите Соломон Паси, Мирча Джеоана и Вук Драшкович трябваше да започне в 10.30 часа, но това не бе възможно, тъй като заради гъста мъгла полетът на Джеоана от Букурещ закъсня с повече от два часа.

Заложените за изпълнение проекти са в сферата на инфраструктурата, търговията, инвестициите и развитието на Дунав като Еврорегион на 21 век, който обединява регионите на Видин, Калафат и Зайчар.

Министър Соломон Паси заяви, че правителството прави всичко възможно строителството на Дунав мост 2 да започне преди парламентарните избори догодина, съобщи пратеникът на БНТ, цитиран от БНР.

Правителствата и на трите страни работят целенасочено, за да развият потенциала на пограничните региони, които все още са изостанали в икономическо отношение, стана ясно на срещата на тримата министри.

Тази втора тристранна среща потвърждава решимостта да се развиват взаимно изгодните проекти и максимално ефективно да се усвояват средствата от европейските фондове.

Министър Паси премина българо-румънската граница с обикновен, а не с дипломатически паспорт.
Дипломация може да се прави и с обикновен паспорт, от обикновени кора, заяви той и подчерта важността на чисто човешките добросъседски отношения и контакти, които трябва да се задълбочават.

Продължена бе традицията за изпращане на послание в бутилка към младите поколения. Тя бе хвърлена в Дунав от румънския външен министър Джеона с думите, че когато бъде намерена, Дунав мост 2 вече ще е факт.

Министрите призовават младото поколение да превърне Дунав, като Еврорегион на 21 век, в образец на европейски стандарти, да бъде обновена инфраструктурата и да се улесни движението на хората в региона.
В призива, който беше изпратен символично по Дунава, министрите се обръщат към бъдещите поколения да продължат модернизирането на региона.

Нека те направят така, че Дунав да не ни разделя, а да ни свързва, заяви министър Паси на съвместната пресконференция след срещата.

Вук Драшкович нарече реката живата връзка на страните ни с Европа. Дунав не признава граници и не прави разлика между езиците, каза той.

От своя страна министър Джеоана изрази увереност, че Дунав-мост 2 ще стане реалност до две години.

Решено бе третата тристранна среща да се проведе догодина в сръбския град Зайчар.