Жан Фурне и Соломон Паси Усилията на Атлантическия клуб не приключват с приемането на България в НАТО, заяви бившият външен министър Соломон Паси и дългогодишен председател на Атлантическия ни клуб пред делегатите на конференцията по повод 15 години Атлантическо движение в България.

Паси бе категоричен, че в бъдещите 17 години Македония, Грузия и Украйна ще станат член на Алианса.
Бившият външен министър подчерта, че страните от Черноморския регион са заявили категоричната си подкрепа за разполагане на американски бази у нас. По думите му мотивите им са, че по този начин ще бъде осигурена и тяхната отбрана.

Въпрос на НАТО е кога Русия ще влезе в Алианса, посочи Соломон Паси, като посочи, че ценностите на Атлантическия свят и тези на Русия все повече се доближават.
Той изрази убедеността си, че голямото бъдеще на НАТО ще бъде фиксирано, когато Русия реши да се присъедини към Алианса. През следващите 17 години това ще стане, категоричен бе Соломон Паси.

Конференцията по случай 15 години Атлантическо движение в България се провежда под патронажа на президента Георги Първанов и със съдействието на Министерството на отбраната и на външните работи.
Държавният глава не може да присъства на конференцията, тъй като е на държавно посещение във Великобритания, но пред делегатите бе прочетена поздравителната му телеграма.

В нея Първанов подчертава активната дейност на българското Атлантическо движение, което по думите му се е утвърдило като активна гражданска организация.
Президентът очертава ролята на Атлантическия клуб в отварянето на България към света и заслугата му към развитието на обществото.

По думите на държавния глава Атлантическото движение в България е завоювало мястото си в българския политически живот.

В поздравителна телеграма до конференцията бившият полски президент Лех Валенса призовава членовете на Алианса да помислят как да подобрят съвместните си дейности.
НАТО ни дава чувство за сигурност, категоричен е легендарният водач на „Солидарност” и подчертава, че работата на Алианса се основава на принципите на взаимна толерантност.

Свои поздравления отправиха заместник-генералният секретар на НАТО за публичната дипломация Жан Фурне, президентът на европейското движение в Холандия Вилем Ван Еекерен и началникът на ГЩ на българската армия ген. Никола Колев, който се очаква да присъства на утрешната сесия на конференцията.