Някой е решил, че има изгода да създаде истерия и евентуално да замести, да запълни отсъствието на реални политически послания чрез гъделичкане на първични страсти.

С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан си обяснява появата на клипа с турското изпълнение на песента „Райна Княгиня".

Той обясни, че в Исперих се е пяла българска патриотична песен. Тук, ако патриотите не са пишман патриоти, спират и ръкопляскат, коментира той. Няма нищо по-хубаво от това избирателите на ДПС да пеят патриотичната песен за Райна Княгиня, убеден е Местан.

Турското изпълнение според него показвало балканския феномен. Той обеща да предостави на политическите опоненти на партията му библиография да четат. Тази истерия е продукт на невежество, убеден е лидерът на ДПС.

Ние търсим в тези песни онова, което ни обединява, подчерта той. В случая, който разбуни патриотите, не ставало дума за опит за превод на песента за Райна Княгиня. Става въпрос за паралелни текстове, на различни текстове на песен с една и съща мелодия, твърде срещано явление в балканския фолклор, обясни Лютви Местан.

Класически пример за това била песента „Ясен месец веч изгрява". Имало турска любовна песен със същата мелодия. Стига с тези истерии, призова Местан.

Той и избирателите на ДПС също били патриоти. Нека да се радваме на общите си музикални мотиви, поиска лидерът на ДПС.

Въпреки този случай, той увери, че формацията му ще води толерантна кампания. Ще отговорим с песни на агресията, закани се Лютви Местан.