Запазване на европейския дневен ред с обединението на 27-те държави членки ще се търси по време на Българското председателство.
Това заяви Лиляна Павлова - министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС по време на международната конференция "Качество на европейската интеграция на България - 10 години след присъединяването".

Министърът изброи трите основни послания на Българското председателство - консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Министър Павлова припомни историята на влизането на страната ни в ЕС - преди 10 години членството на България в ЕС стана национална кауза. Сега отговорната задача по председателството ни съвпада с тежък момент за Европа, заяви министърът за Българското председателство.

Павлова изтъкна, че България е изпълнила критериите за икономически растеж и стабилност и вече не се гледа само като ползвател на еврофондове. Поемаме ясен ангажимент да бъдем неутрални, балансирани и твърди, където се налага, в името на единството и солидарността, заяви Павлова.

С подкрепата на Франция и Германия, която получи премиерът Бойко Борисов, ще работим за това да подредим Европа по нов начин, каза в заключение Лиляна Павлова.