Капацитетът на печатницата на БНБ не позволява единствено там да се изготвят всички изборни бюлетини. Това обяви изпълнителният директор на печатницата Георги Симеонов пред Обществения съвет към временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

По думите му машините на печатницата нямат техническата възможност в срока от 8-10 дни да подготвят толкова бюлетини, колкото са необходими за такива мащабни избори като парламентарните, президентските и тези за евродепутати.

Симеонов изтъкна, че е загрижен от идеята за двойната номерация на бюлетините, която ще увеличи времето за техническата изработка.

Директорът по производството към печатницата на БНБ Божидар Василев поясни, че според проекта за Изборен кодекс в изключително кратки срокове трябва да се извърши печат в голям обем.
Той обърна внимание на това, че бюлетината трябва да е с дължина до максимум 61 см, а двойната номерация ще изисква и двойна перфорация, като така бюлетината ще се удължи с близо 6 см.

По думите на Василев това ще изисква шиене на кочана с бюлетините, което не се препоръчва, тъй като бюлетините може да се разпаднат, а сгъването им се затруднява.

Членовете на обществения съвет се загрижиха, тъй като според техни сметки на едни избори ще се регистрират близо 50 партии с по 17 кандидати, което прави близо 1000 имена върху бюлетина, като за някои многомандатни избирателни райони, особено в София, това число достига до 7-8 хил., което ще направи бюлетината абсурдно дълга.

В крайна сметка съветът излъчи работна група под ръководството на независимия експерт Стоил Стоилов, която за следващото заседание трябва да изготви предложение и становище по казуса от името на целия обществен съвет.

Припомняме, с проекта за нов Изборен кодекс, който вече мина на първо четене в парламента, се постановява, че изборните бюлетини ще се печатат само в печатницата на БНБ. Това се прави за подобряване сигурността и за избягване на скандали от рода на „Костинброд".