Едва ден, след като беше избран начело на Държавната агенция "Национална сигурност", Делян Пеевски изрази готовност да се оттегли от ръководния пост.

Това става по-малко от 12 часа след протестите в страната срещу неговото избиране, в които се включиха хиляди хора.

И днес се готви „антиПеевски" протест

Още...

В писмо, разпространено до медиите, той заявява, че е готов да приеме решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането му.

Предоставяме пълния текст на писмото:

Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата.

Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност - моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.

За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство.

Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.

Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това.

Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България.

Припомняме, според новите промени в закона за ДАНС председателят на агенцията може да бъде освободен след предложение на Министерски съвет и последващо решение на парламента.