Средствата в Националния план за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Това заяви служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов по време на блиц контрол в Народното събрание. Отправеният въпрос към него бе от групата на "Има такъв народ" за направените корекции по Плана. От партия "Има такъв народ" (ИТН) питат и кога ще бъде внесен той в ЕК и застрашени ли са средствата от него.

Пеканов посочи, че не знае абсолютната точна стойност на парите, които се очаква да получи страната по Плана. С нови 170 млн. лв. нараства бюджетът, който ще бъде насочен за земеделие в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Ако успеем да внесем Плана през месец септември в ЕК, през настоящата година пари не са застрашени.

Пеканов за ревизирания План за възстановяване: Не бързането е важно, а качеството

Пеканов за ревизирания План за възстановяване: Не бързането е важно, а качеството

Не воюваме със столицата, но и сме против прекаленото фокусиране в един град, отговори той на обвиненията

Парите по Плана трябва да дойда през настоящата година, увери вицепремиерът.

Идеи за нови проекти към текущия момент изглеждат невъзможни да бъдат вписани в плана, обясни Пеканов. Всякакви нови идейни проекти включва обосновка, промяна на общата рамка и нови проекти, които не са залегнали в плана. Това, което се прави, е да бъдат адресирани новите критики към Плана, уточни вицепремиерът.

ЕК все още не е получила окончателния ни План за възстановяване

ЕК все още не е получила окончателния ни План за възстановяване

Получен е само актуализиран проект

В момента се работи по това да се изчисти как парите да бъдат използвани по най-добрия начин, без да се включат нови проекти, подчерта Пеканов. По думите му служебният кабинет в тази си фаза много трудно може да представи някакви решения.

Самите европейски институции питат партиите дали са готови да се обвържат с конкретни политики, като Пеканов увери, че е отворен за последващи дискусии с политическите сили по актуалните въпроси.

ЕС направи първите плащания към страни членки по Плана за възстановяване

ЕС направи първите плащания към страни членки по Плана за възстановяване

А България дори още не е представила плана си