Социалният министър в оставка Георги Гьоков изтъкна, че ако управляващите не вземат мерки за преодоляване на зверски неравенства, ще има социални последици.

Гьоков добави, че политическото говорене за отговорност към хората и пенсионерите няма нищо общо с действията на депутатите от парламента

Разходите за пенсии на НОИ за първите четири месеца от годината са се повишили с 341,5 млн. лв.

Разходите за пенсии на НОИ за първите четири месеца от годината са се повишили с 341,5 млн. лв.

Това е ръст със 7,8% спрямо същия период на 2021 г

Отново няма кворум днес, за втори пореден ден и предупреждавам пенсионерите, че ако така продължават и ако утре няма приет бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО), публикуван най-късно във вторник в Държавен вестник, експертите от НОИ няма да имат физическото и техническото време да направят преизчисляване на пенсиите, да разпределят средствата, за да може пенсионерите да си получат в нормалния срок пенсиите, предупреди социалният министър.

Припомняме, че актуализацията на бюджета заседна в парламента на първо четене, след като управляващата коалиция се разпадна с излизането на "Има такъв народ" и с успешно прокараната оставка на председателя на парламента Никола Минчев

Той уточни, че правителството, социалното министерство и НОИ си свършили перфектно работата в социалната политика. Гьоков очаква Народното събрание също да си свърши работата, за да може пенсионерите да получат по-високите си пенсии. Той обаче е песимист, че парламентът ще си свърши работата докрай.

Гьоков посочи, че има шанс за увеличение на пенсиите, но благоразумието в парламента трябва да надделее. Българските пенсионери може би ще получат увеличение на пенсиите, но все пак съм оптимист за увеличение на пенсиите като краен резултат, но не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли, каза социалният министър. 

Увеличават социалните пенсии за инвалидност от 1 юли

Увеличават социалните пенсии за инвалидност от 1 юли

Ръстът е с над 45%

За него не е важно кой ще е начело на социалното министерство, а да се продължи политиката на надграждане.

Гьоков изброи направените дейности в МТСП: реформата в социалното подпомагане, схемите по програмите за развитие на човешките ресурси, повишаване качеството на социалните услуги и др. Вървим в изключително правилна посока и Гьоков се надява без значение кое е правителството и кой е министърът, политиката в социалната сфера да продължи в реформаторска посока.

Само ГЕРБ и ДПС са предложили промени в актуализацията на парите за ДОО

Само ГЕРБ и ДПС са предложили промени в актуализацията на парите за ДОО

Срокът бе до снощи, 22 юни