Търсим възможности за подобряване на размера на пенсиите, увери министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на среща за обсъждане на предложенията за усъвършенстване на пенсионния модел днес. Срещата беше между представители на пенсионерски организации, членове на Обществения съвет към НОИ.

По време на срещата Калфин представи накратко основни моменти от дискусионния процес по пенсионната реформа, който се води под негов патронаж в МТСП.

Социалният министър изрази мнение, че всички страни в преговорите трябва да направят компромиси в края на месеца, когато целият пакет от мерки влезе за обсъждане.
"Вероятно ще има всякакви коментари по него, но всички трябва да имаме предвид, че целта е да се подобри системата, така че да може да е максимално независима от бюджета и максимално предсказуема и справедлива за хората", подчерта изрично министърът.

От страна на пенсионерските организации бе отправена забележка, че към момента водещите предложения са насочени към бъдещите пенсионери, но не и към настоящите.

"Търсим варианти за справедливо повишение на пенсиите на всички пенсионери - и настоящите, и бъдещите такива", увери ги в отговор министърът.

По време на срещата с министър Калфин присъстваха представители на Конфедерацията за социална защита, Националната инициатива „Социална солидарност", Българската асоциация на пенсионерите-обединени, Националния комитет на проблемите на възрастните хора и Съюза на пенсионерите 2004.