Никоя партия няма да получи достатъчно доверие от българските граждани за самостоятелно управление на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март т.г. Това гласи Политологичен доклад за състоянието на предизборната кампания на финалната права, подготвен от Института за модерна политика (ИМП).

От там предвиждат следните сценарии за коалиционни конфигурации след вота в неделя. Неспособността на ГЕРБ и БСП да получат самостоятелно мнозинство откроява значението на формации като АБВ-Д21 и Реформаторски блок-Глас народен, чието участие в бъдещия парламент би спомогнало за сформиране на относително идейно хомогенни леви или десни управленски конфигурации. В същото време, Обединените патриоти са желан партньор и за левите, и за десните, обобщават нагласите от ИМП.

Ако се получи патовата ситуация - почти равни резултати между БСП и ГЕРБ с нови избори до три месеца това ще е крайно изостряне на политическата конфронтация горните калкулации, вкл. избиране на временно правителство, се окажат непостижими. Тогава служебното правителство ще продължи да управлява до свикване на втори предсрочни избори, прогнозират от ИМП.

Друг от възможните варианти е правителство тип "Беров" - привидно "експертен" кабинет, зад който застават повечето основни партии. Ако се върнем назад в историята на прехода, управлението на Любен Беров, подкрепяно в парламента от ДПС, "сините мравки" (отделили се от СДС) и от БСП стана пословично с липсата на ясна политическа отговорност, ескалацията на разграбване на държавните ресурси и засилено влияние на задкулисни кръгове върху държавната власт. Като основания за подобна формула партийните елити вероятно биха използвали "сложната обстановка на Балканите", "неясния вот на суверена", "предстоящото председателство на ЕС", прогнозират анализаторите.

При Дясно-патриотична коалиция с участието на ГЕРБ, Обединени патриоти, партията на Марешки и евентуално Реформаторски блок-Глас народен е възможно да се разчита на неофициална подкрепа от ДПС.

Ако се сформира Ляво-патриотична коалиция - между БСП и Патриотичния фронт, техните депутати няма да са достатъчни за излъчване на правителство. Като възможен трети субект те виждат евентуално АБВ-Д21. Възможно е подобна формула да бъде сглобена и с подкрепата на ДПС, които да гарантират мнозинство без официално да участват на ниво Министерски съвет в изпълнителната власт.

От Института за пазарна икономика не изключват и възможността за временно правителство и предсрочни избори през есента по нова избирателна система.

В Политологичния доклад за състоянието на предизборната кампания на финалната права отчитат, че от ГЕРБ са допуснали грешки в началото, а БСП в края на кампанията.

Експертен кабинет от типа "Беров" е възможен сценарий след вота, АБВ-Д21 и "Реформаторите" са с най-позитивна кампания.

Кампанията е слаба и лишена от достатъчно идеи и политически иновации, категорични са от ИМП.

Бруталната намеса на Турция в българската предизборна кампания в полза на ДОСТ, заедно с противоконституционното използване на исляма за партийно-политически цели повишава динамиката. Има отчетлива персонализация на кампанията на ГЕРБ и БСП, който измества съдържателните дебати за идеи, програми и алтернативи за България.

"Обединени патриоти" умело се вписаха в ситуацията, а двете блокади на границата с Турция ще мобилизира до краен предел твърдия им електорат, но може да отблъсне по-умерените им привърженици, смятат политолозите.

Активна и позитивна е кампанията на лявата коалиция АБВ-Д21 и на дясната Реформаторски блок-Глас народен (РБ-ГН).

На фона на затварянето на БСП в контурите на твърдия червен електорат, АБВ-Д21 се позиционират като умерената лява и антикорупционна алтернатива. Те предлагат реална замяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум, което би довело до нарастване на доходите на 80 % от българите.

От своя страна РБ-ГН остана в известна степен настрана от скандалите и противоречията в дясното пространство, което им носи предимства.

"Воля" на Марешки затъна в скандали около състава на листите, разкритията за двете партии, които оглавява, както и за качеството на продаваните в неговите предизборни бензиностанции горива. В същото време очакваният скрит и организиран вот през неговата аптечна мрежа прави сигурно присъствието му в бъдещия парламент.

ДПС съумя да се позиционира като един от ключовите партийни фактори за защита българската национална държава, подложена на недопустима турска намеса във вътрешните работи.

По време на кампанията на партиите ГЕРБ и БСП демонстрират екипност и сравнително успешно комуникират своя управленски капацитет, давайки плътност на посланието "Реални резултати".

Предизборните обиколки на Бойко Борисов допринасят за консолидацията на твърдите избиратели на партията.

От БСП демонстрират енергична кампания, която главно в първата си фаза имаше подчертано позитивен заряд. Активността на Корнелия Нинова допринася за пълна мобилизация на партийния актив.

При почти изравнените позиции на ГЕРБ и БСП всяко непремерено изявление в петък вечер, та дори и в събота - Деня за размисъл, могат да се окажат решаващи, предупреждават от ИМП.

В хода на кампанията ГЕРБ и БСП си размениха ролята - ако в началото по-неубедително стоеше ГЕРБ, то в последната седмица преди вота, БСП допуска сериозни грешки, показва доклада.

Най-тежкият политически гаф в кампанията на ГЕРБ беше изявлението на Бойко Борисов по адрес на Елена Йончева. Борисов влезе в персонален двубой с личност с безспорен професионален авторитет, която при това привнася нова енергия в БСП. В подобни ситуации по правило губещият е представителят на статуквото - в случая Борисов и ГЕРБ.

Този гаф беше допълнително разгърнат в негативен за ГЕРБ план от уволнението на изтъкнатият журналист Иван Гарелов след "смс" на Борисов до служебния премиер, отчитат политолозите.

Като слабост на ГЕРБ отчитат и самата визия на кампанията. Претрупаните билбордове и плакати с неразличими портрети на кандидатите от листите (извън водача), определено не помагат за ефективна комуникация на предизборните послания на ГЕРБ. Превръщането на образованието в централна тема на кампанията на ГЕРБ се разминава съществено с досегашното им управление, допълват от ИМП.

БСП сякаш поизгуби темпо и се затвори само в средите на своя твърд електорат. Появи се агресивен тон, а предозирането на управленско самочувствие, по-скоро отблъсква центристките и умерени избиратели, които имат решаващо значение за една изборна победа, показва изследването.

БСП допусна два политически гафа, които могат да се отразят на вота и да затворят партията само в контурите на нейния твърд електорат.

Първият беше изявлението на Корнелия Нинова за "отнетото от демокрацията". Независимо от вложения смисъл и контекст, това изявление получи преобладаващо негативни интерпретации и вкара кампанията в обяснителен режим. Своеобразно "надграждане" на тази грешка дойде от кандидат на БСП, който под формата на неуместна шега засегна фамилните рани на хиляди български граждани, пряко пострадали от "червения терор" или чиито съдби са засегнати от висшата номенклатура на БКП и репресивните органи в епохата на еднопартийния тоталитарен режим. Изявление беше направено пред Корнелия Нинова, която видимо го прие радушно, циментира негативното послание.

Като грешка се оценява и нежеланието на Корнелия Нинова да обяви потенциални кандидати за министри, допълват от ИМП.