ДСБ никога не е създавана да защитава десните ценности, създадена е да защитава политическите интереси на един единствен човек - Иван Костов.

Това каза в ефира на Нова телевизия президентът Петър Стоянов (1997-2002).

Ако тази година се случи тази коалиция и отидем заедно на изборите, аз мисля, че за първи път в живота си няма да гласувам, изтъкна експрезидентът по повод идеите за коалиция между СДС и ДСБ.
Припомняме, вчера ръководството на ДСБ даде мандат за подписване на споразумение със СДС за общо явяване на следващите избори като Синя коалиция.

Не можем без ДСБ, обяви лидерът на СДС

Още...

СДС и ДСБ не са едно и също нещо, категоричен беше Петър Стоянов. Той отбеляза, че първото нещо, което се натрапва, когато човек преглежда пресата, е „защо СДС и ДСБ да не са заедно, след като имат идентични идеи, ценности?".

Защо Костов напусна СДС, за да направи ДСБ при положение, че имаше ново СДС със 17% подкрепа на избирателите, върху него можеше да се надгражда, можеше да му вдъхне живот. Той обаче направи своя партия с верни политически антагонисти, опита се да създаде ДСБ, минавайки през трупа на СДС, и тогава отправи тежки обвинения, спомни си Петър Стоянов и допълни: „Очевидно ДСБ и СДС не са едно и също".

Когато Костов отказа да предаде управлението на младите, е политически нечестен, защото той смята „аз създадох тази партия, аз я финансирах досега, защо трябва да ви я дам".

Подкрепих Мартин Димитров на последните избори и тогава го заклех да не прави коалиция нито с ДСБ нито с Бойко Борисов, разказа Стоянов.

„Когато направи коалиция Мартин Костов си загуби основното качество", каза той, когато беше прекъснат от водещия с въпрос дали „Мартин Костов" е лапсус или е казано умишлено. Стоянов призна, че е лапсус и продължи мисълта си.

В монета, в който се подреди до Иван, Катето, Веселин - той вече не може да каже „Аз съм ново лице".
„Аз продължавам да го харесвам", призна Петър Стоянов за лидера на СДС и бе категоричен, че като икономист той не отстъпва на Костов. Но що се отнася до политиката, Костов е по-опитен, по-безскрупулен в политиката, смята още Стоянов.

Преди години аз съм убеден, че СДС можеше да влезе сам в политиката, сега не мога да се закълна, че това може да се случи.

Аз не съм в управлението на СДС, не съм член и нямам право да се бъркам, но явяването на СДС на тези избори не е без значение, защото е свързано с бъдещето на българската десница, подчерта експрезидентът Стоянов.

Искам да е съвсем ясно - напуснах завинаги българската вътрешна политика, защото виждам, че вече няма какво да дам, каза още Петър Стоянов.