Георги Петканов 4.611 проститутки са регистрирани в страната в края на миналата година. Установени са 366 сборища, 109 от които магистрални. Тези данни съобщи вътрешният министър Георги Петканов по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски вътрешният министър посочи, че най-активна е проституцията в София, Варна, Бургас, Хасково и Русе, като по-голяма част от проституиращите са малолетни и непълнолетни, безработни и социално слаби.

За ограничаване на магистралната проституция в МВР е създадена целева работна група, която координира борбата с проституцията, като полицията периодично организира операции в сборищата и клубовете за установяване на сутеньорите и каналджиите.

Вътрешният министър посочи, че МВР изпълнява задълженията си, но често освен обвинителните протоколи друго не може да бъде направено, защото няма законови основания.

Често жертвите отказват да свидетелстват срещу сутеньорите и внасят жалби срещу полицаи за нарушаване на правата им, заяви Георги Петканов.

Според него проблемът с проституцията надхвърля рамките на възможностите на МВР и има социални и икономически измерения, заради което е необходима и ясна законова уредба. Вътрешният министър коментира, че трябва да бъдат предизвикани широки дебати в обществото, с които да се реши дали да се легализира проституцията у нас или да се обяви за престъпление. Ако бъде разрешена като дейност трябва да се изготви специален закон. Той не се ангажира с мнение кое трябва да бъде избрано, но каза, че МВР било готово да сътрудничи за решаване на този въпрос.