По-рано днес Нововремци защитиха националното следствие и се обявиха против подготвяните промени

Ще изчакаме становището на Конституционния съд по новите текстове на НПК и при негативен отговор ще пристъпим към промени в основния закон.

Това заяви правосъдният министър Антон Станков през парламентарната конституционната комисия.
Той и колегата му Георги Петканов обобщиха основните претенции на Европейската комисия към страната ни, що се отнася до съдебната фаза на наказателното производство.

Еврочиновниците не са доволни от съществуващите сега възможности за трансформиране на дознания в следствени дела и обратно, както и от дублирането на функции между дознателския апарат и следствието.

Според министър Петканов е крайно наложително създаването на разследващите структури в оперативните служби на МВР и най-вече в НСБОП.
Той съобщи, че вече са назначени 1100 дознатели. Предстои назначаването на още 150, които ще бъдат насочени главно в регионалните звена за борба с организираната престъпност в страната.

Петканов заяви, че при съкращаването на работата на следствието, МВР има готовност да прибере професионалисти с опит дори на ръководни длъжности в полицейското дознание.
Дознанието съществува и сега, и това не означава закриване на следствието, а само ограничаване на неговите правомощия, смята Петканов.

Според него това ограничаване може да се постигне с добавяне на половин изречение в чл.128 от Конституцията, за което не е нужно свикването на Велико Народно събрание.
Никой не е искал в императивен тон закриването на следствието, коментира Петканов разговорите си в Брюксел, но призна, че с “вежлив тон” подобна възможност е споменавана.