Властта е твърдо решена - реформа в съдебната система ще има, и то много скоро. Това заяви пред Нова телевизия премиерът Кирил Петков.

Той увери, че няма липса на желание, управляващите били спирани само от самите времеви рамки, разписани в законовия процес

Петков посочи, че първата крачка към тази реформа ще са промените в Антикорупционната комисия и разделянето й на две части - от една страна за борба с корупцията, а от друга - за борба с конфликта на интереси.

По негови думи Законът за КПКОНПИ ще е един от първите, които ще бъдат приети.

Цацаров поиска прокуратурата да провери действията му

Цацаров поиска прокуратурата да провери действията му

Шефът на КПКОНПИ обжалва отнемането на допуска му до класифицирана информация

Относно оставката на шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров, която вече е депозирана в НС, Петков заяви, че вярва, че службите за сигурност действат професионално, но от някъде той може би е имал тази информация. Няма смисъл някой да стои на някаква позиция, ако не може да си върши работата, категоричен бе той.

По отношение на сезирането на прокуратурата от страна на Цацаров, който поиска проверка както на негови действия, така и на думите на премиера, че има последствия от изнесена от Цацаров класифицирана информация, Петков направи следния коментар: "Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всичките тези неща, които са в рамките на закона. Аз приветствам той да направи това. Това е подходът на институционалността. Когато едни институции вършат своята работа и когато има разделение на властите, човек, който не е бил доволен от нечие решение, може да обжалва".

ГЕРБ са готови да говорят за съдебна реформа, но виждат само празни приказки

ГЕРБ са готови да говорят за съдебна реформа, но виждат само празни приказки

Очакват да видят законопроекти, а не декларации

Премиерът заяви, че все още не е ясно кой ще е новият шеф на Антикорупционната комисия, но описа профила му. Той трябва да гарантира, че има един аршин към всички, посочи Петков.

Той допълни, че другата важна стъпка от съдебната реформа е смяната на главния прокурор Иван Гешев.

Рано или късно, ако цялото общество не вярва, че той наистина си върши добре работата, винаги има начин законов, по който това да се случи. Въпросът е колко бързо може да се случи", отбеляза Петков.

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Припокриване и усмивки за правосъдната реформа между преговарящите за кабинет