Съветът по сигурност към правителството вече ще бъде основният орган, що се касае до взимане на важни решения и до решения за националната сигурност на страната ни. Това каза пред журналисти преди втората си среща със северномакедонския си колега Димитър Ковачевски министър-председателят Кирил Петков.

"Свиквам Съвета по сигурност към Министерския съвет. Смятам оттук-нататък това да е основният орган, който да взима сериозните решения, засягащи сигурността на България. Задачата ни е да бъде анализирана изцяло обстановката и да се дадат препоръки към Министерския съвет", каза премиерът.

Във въпросния съвет са включени представители на всички служби, както и министърът на отбраната Стефан Янев. "Минаваме абсолютно инситуционално, с пълна прозрачност, но и с ясна информация", коментира Петков.

Ген. Константин Попов вижда разнобой във властта за НАТО
Обновена

Ген. Константин Попов вижда разнобой във властта за НАТО

Не може министър да има лични позиции, а КСНС е наложителен

"Не дрънчи на война", коментира текущото положение между Руската федерация и Украйна той. Имало обаче ескалация на напрежението. "Ние ще бъдем конструктивен партньор на ЕС и НАТО. Решенията, които се взимат, са изцяло на българските служби за сигурност и Министерския съвет", добави министър-председателят.

Петков е категоричен още - самолетите, дислоцирани в България от други страни-членки на НАТО, не са изпратени извънредно, а са тук по силата на споразумение още от 2016 година.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети

Припомняме. че до ескалация на напрежението у нас се стигна миналата седмица, когато руското външно министерство поиска силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния. Това предизвика остри реакции в обществото. Премиерът Кирил Петков, президента Румен Радев и други политици се изказаха по темата. От ГЕРБ дори поискаха свикване на КСНС заради разразилата се криза.