Владимир Писанчев бе избран за шеф на ДАНС. За гласуваха 104, против един от БСП (Червеняков, б.р.), 14 въздържал се.

В началото премиерът Пламен Орешарски представи пред депутатите в пленарна зала кандидатурата му.

Г-н Писанчев от първите години на своя стаж работи в системата на МВР, посочи той. След 2008 Писанчев е в агенцията, където е заемал ръководни длъжности.

Стана ясно, че няколко кандидати са били интервюирани от министър-председателя. Пламен Орешарски каза, че избрал човек от системата заради силния обществен натиск. Силно се надявам, че кандидатурата, която предлагам ще се справи със силните отговорности, посочи Орешарски.

Писанчев:
Не съм наследник на Пеевски. Като шеф никога няма да отворя дело "Галерия"
Още...

Той лично ще наблюдава работата на родното ФБР с приходните агенции.
За мен най-добрият критерий за оценка на дейността на председателя на ДАНС ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и подобряването на събираемостта на приходите, подчерта премиерът.

Ще наблюдавам работата на председателя на ДАНС, закани се Пламен Орешарски. Той увери още, че ще държи Писанчев да се отчита редовно пред комисията за контрол на спецслужбите.

Димитър Дъбов, председател на комисията за контрол върху спецслужбите обясни, че двамата кандидати - Писанчев и Недялков, са били щателно препитани за подслушванията, за изводите на ДАНС след атентата в Сарафово, както и за делото „Галерия". По думите му, Писанчев дал такива отговори за скандалната разработка, че те поставили „извън съмнение името му".

ДПС ще подкрепи кандидатурата на Владимир Писанчев, заяви по време на дебатите и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той поиска родното ФБР да се отвори за представители на етническите и религиозни малцинства. Етнорелигиозните различия не са риск сами по себе си, риск е радикализмът, независимо от къде идва този радикализъм, категоричен е Местан.

ДАНС да служи на България, поиска и лидерът на БСП Сергей Станишев. Предстои ни важен избор, искам да припомня, че ДАНС беше създадена през 2007-ма с най-добри намерения за укрепване на сигурността на държавата, посочи той. Припомняме, агенцията е създадена от правителството на Станишев.

Не всяко добро намерение намира добра реализация, за съжаление ДАНС не успява да се превърне в такъв инструмент, който да убеждава българските граждани, че сигурността ни е осигурена, че имаме добро партньорство с чуждестранните партньори и постигаме добри резултати, заяви още Станишев. Той припомни, че през последните четири години се е целяло ДАНС да бъде подчинена на силите на двама души начело на държавата. На това трябва да се сложи край, категоричен бе Сергей Станишев.

Недоверието и очакванията са високи, има остра необходимост ръководството на агенцията да покажат високи професионални качества, но и достатъчна политическа воля за реализация на тези пълномощия, за които ДАНС е натоварена вече, допълни червеният лидер

Много са предизвикателствата, но с добра воля, сериозна работа, отговорност и отчетност пред премиера и НС тези очаквани резултати могат да бъдат постигнати, смята Станишев. С много труд, по думите му, трябва да се преодолява пропастта между властта и хората, трупана с години.

Депутатът от БСП Младен Червеняков е единственият гласувал "против" избирането на Владимир Писанчев за председател на ДАНС. В кулоарите на парламента Червеняков отказа да коментира публично позицията си при гласуването.
"Сигурността е сектор, който обича тишината. Така че не очаквайте от мен публично да коментирам този факт. Моето отношение съм го изразил чрез гласуване. Моля да не считате, че това е грешка при натискането на съответното копче", посочи той.

"Глупак не е този, който се спъва в камък, а този, който два пъти се спъва в камък". Тази поговорка от трибуната цитира социалистът Георги Кадиев, явно намеквайки за първия неудачен и скандален избор на шеф на ДАНС в лицето на Делян Пеевски.

Той посочи, че силно се надява приоритет в работата на ДАНС да е приходната част и борбата с контрабандата. Аз съм обезпокоен от участието на г-н Писанчев в разработката „Галерия", заяви Кадиев. Целта на разработката, по думите му, е контрол на политици и журналисти.

Социалистът не приема аргументите на Владимир Писанчев, че е бил просто изпълнител на разработката „Галерия". Не съм убеден, че кандидатурата, която ни се предлага отговаря на етичните стандарти, подчерта Георги Кадиев и обяви, че няма да подкрепи Владимир Писанчев за шеф на ДАНС. По-късно стана ясно, че Кадиев е гласувал "въздържал се".

Орешарски:
Гарантирам с името си, че не допускам отново грешката Пеевски
Още...

Той изрази надеждата, че агенцията няма да изпълнява политически поръчки и че някой ден няма да се появи тефтерче на шеф на ДАНС, в което пише например „Г.К да бъде ударен; С.С да бъде смачкан".

Камен Костадинов от ДПС коментира на свой ред, че преди да си изгради мнението е трябвало да се запознае с разработката, която според него не е с цел подслушване на журналисти и политици, а да се спре теча на информация от ДАНС.

Десислав Чуколов от Атака се обърна към Владимир Писанчев, че в ръцете му се съсредоточава огромна власт, която изисква и голяма отговорност. Националистите обаче ще се въздържат при избора му. Няма сектор в България, където да няма корупция, подчерта Чуколов.

Трябва да работим така, че да кажем и да покажем „Край на корупцията в България", настоя атакистът и допълни - „Това се очаква от вас". Ще понесете удари, но трябва да сте готов за това, предупреди Чуколов и посочи, че Владимир Писанчев трябва да е готов дори да се изправи срещу президента, който, по думите му, имал офшорни сметки и обвързаности с международни олигарси. Нямаме време за губене, настоя националистът.

Основната заплаха за националната сигурност е икономическата криза, каза на свой ред и Владимир Писанчев. Общото обедняване на нацията увеличава престъпността и корупцията, смята той. Затова и по думите му приоритет в работата на ДАНС ще са икономическите престъпления.

Тероризмът също е заплаха за сигурността на страната, изтъкна Писанчев. След атентата в Сарафово отговорните институции са направили анализи, стана ясно от думите му. Готови сме да реагираме адекватно на терористичен акт, категоричен е той.

До 1 октомври  2013 година ще приключи преминаването на ГДБОП в ДАНС. ДАНС не служи на интересите на нито една партия, каза Владимир Писанчев.