Нов закон за детското правосъдие подготвя Министерство на правосъдието (МП). Проектът ще бъде представен през декември, стана ясно от коментарите на правосъдния министър Христо Иванов по време на блиц контрола в ресорната комисия.

Темата зададоха от Патриотичния фронт.

Министърът обясни, че по-гъвкаво от гледна точка на съдебната практика и финансово обосновано ще е не да има специализиран „детски съд", а специализирани състави за провинили се малолетни и непълнолетни.

Плановете на МП са за отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, тъй като той бил архаичен. Министерството на правосъдието подготвя тази реформа, отчете Иванов.

Целта на промените е да се реформира институционалната рамка за детското правосъдие. Акцентът ще са повечето грижи за провинилите се деца, като според ведомството приоритет трябва да е това да има по-малко осъдени деца. Към всяко провинило се дете ще има индивидуален подход.

Министър Христо Иванов обеща повече средства за „сини стаи" (бел.ред. целта на сините стаи е провинилите се деца да не дават показания в полицейски управления и съдебни зали) и други социални услуги.

Досега проблем в сферата на детското правосъдие е липсата на връзка между институциите, които да работят с децата. Предвижда се да има координационен център или детски съдия, който ще следи какво се случва с детето, дали мерките, които са му наложени дават резултат.