Успехите на българската общност в Унгария трябва да бъдат пример за всички наши сънародници зад граница. България и Унгария са не само стратегически партньори, а и приятели, и това до голяма степен се дължи на постигнатото от вас и от вашите предци.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща в Будапеща с представители на българската общност в Унгария.

Президентът Росен Плевнелиев информира представителите на българската общност за резултатите от срещите си с унгарския държавен глава Янош Адер и с председателя на Националното събрание Ласло Кьовер.

Подписаните двустранни споразумения в сферата на образованието и на културата ще задълбочат още повече сътрудничеството на културните институции на България и на Унгария и ще дадат нов шанс за взаимното опознаване на българи и унгарци", посочи държавният глава.

Успехите на посолствата ни в чужбина ще бъдат оценявани според тяхната работа с българските общности зад граница, каза президентът Росен Плевнелиев, който поздрави сънародниците ни в Унгария за успеха им в съхраняването на българските език и култура сред наследниците на няколко поколения български емигранти.

Държавният глава беше категоричен, че с нарастването на икономическите възможности на страната ни, тя ще бъде и все по-активен фактор в живота на българите в чужбина. „Принос за развитието на икономическите връзки на България и Унгария може да дадете и вие, като инвестирате и работите в България", обърна се Росен Плевнелиев към сънародниците ни.