Позволихме доверието към институциите да падне на рекордно ниски нива, на това трябва да се сложи край. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на първия даден от него прием за кметове и председатели на общински съвети от цялата страна, по повод Деня на българската община - 12 октомври.

Денят обозначава не само началото на регионалната политика в България, но и основата на развитието на регионите у нас, заяви държавният глава в приветствието си пред представителите на местните власти, президента Желю Желев и президента Петър Стоянов.

Намираме се в многостранна криза, породена от тежката икономическа рецесия, която продължава вече шеста година, подчерта пред представителите на местните власти президентът, цитиран от прессекретариата на президентството.

По думите заради острите и тежки вътрешнополитически битки страната ни навлиза в труден период на дълбока политическа, социална и демографска криза и период на изкуствено противопоставяне - на малки срещу големи населени места, на инвестиции в инфраструктура срещу социални разходи, на едни категории граждани срещу други граждани. От такова противопоставяне няма печеливши, подчерта той.

Според него именно кметовете са хората, които се държат достойно в тежка политическа ситуация и показват на място как може да се надгражда, да се развива постигнатото и да се прилага интегриран подход, без противопоставяне.
„Вие работите за доверие, за стабилност и за надграждане и България има нужда от този подход", обърна се президентът към кметовете.

Държавният глава отново апелира за последователност и за приемственост в работата по най-важните за хората приоритети и подчерта, че политическото противопоставяне и слабата комуникация по-скоро задълбочават кризата.

Плевнелиев приветства решението в партньорското споразумение с Европейската комисия за следващия програмен период след 2014 г. да бъде заложен интегриран подход и приоритетно да се работи по реализацията на проекти, насочени към най-слабо развитите региони и населени места в България.
„Ще окуража правителството за изработването на инструменти, с които да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се региони", каза той.

Държавният глава отново подчерта, че една от най-важните реформи е свързана с децентрализацията на правомощията и отговорностите на местните власти, включително нова система на преразпределение на финансовите ресурси и повече правомощия и възможности за българските региони.
„Децентрализацията трябва да бъде задълбочена и финансово обезпечена", категоричен бе той.

Той се обяви за допълнителни форми на финансиране на местните власти. По неговите думи решенията в тази посока могат да се случат в рамките на Съвета за децентрализация към Министрския съвет.