С остро изявление премиерът Орешарски отговори на президентското вето върху актуализацията на бюджета.

По думите му, аргументите на Плевнелиев са икономически неиздържани и политически пристрастни, повтарящи тези на опозицията.

Така той (Плевнелиев, б.р.) грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот, заявява още Орешарски.

Наложеното от Президента вето възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика, изтъква още премиерът.

По думите му, дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната.

Въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на Президента, Правителството запазва своето уважение към Президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани, декларира министър-председателят.

От изявлението му става ясно, че правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013г.

Още в хода на обществените и парламентарни дебати по новия бюджет, припомня Орешарски, партия ГЕРБ се обяви срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви.

Самото ръководство на партията още през февруари се отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и се разграничи от него.

Половин година по-късно, отбелязва премиерът, представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях.

Изненадващо към тази позиция днес се присъедини президентьт, изтъква още Орешарски.

Той обръща внимание, че основните цели на актуализацията са били насочени към коригиране на възприети в последните няколко години фискални политики, които задържаха икономическия растеж и ограничаваха възможностите за подпомагане на социално слабите групи в обществото ни.

Тя предвижда:

-        Коригиране на оптимистично планираната приходна част на бюджета, базирана на предвиждания за по-висок икономически растеж. Същите прогнози бяха актуализирани още по време на служебното правителство.

-        Разплащане на просрочени от държавата задължения към бизнеса по изпълнени договори и своевременно възстановяване на ДДС, като предпоставка за редовно плащане на заплати на заетите в частния сектор.

-        Социални плащания към хората с увреждания, допълнителни работни места по програмите за временна заетост, разширяване на кръга от граждани, които имат достъп до енергийно подпомагане.

-        Рефинансиране на извънредния дълг от 800 млн.лева, взет от  правителството на ГЕРБ в началото на годината и подлежащ на изплащане този месец и поддържане на фискален  резерв над законово установения минимум.

В обобщение, правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха погрешно заложени, се посочва още в изявлението на премиера.