Президентът Плевнелиев настоя за оставката на шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

На брифинг на Дондуков 2 той заяви, че служебното правителство трябва максимално да съдейства на разследването срещу директора на ГДБОП, а вътрешният министър да вземе превантивни мерки и действия.
Държавният глава очаква вътрешният министър да предприеме адекватни и категорични действия.

"Първо давам шанс" - така той отговори на въпрос не трябва ли да поиска оставката на министър Петя Първанова. По думите му обаче, ситуацията в момента е неприемлива.

По отношение на СРС-скандала, Плевнелиев обясни, че още когато Сергей Станишев подал сигнал той се е чул с главния прокурор и настоял прокуратурата да стигне до край в разследването.
Действията на прокуратурата са правилни, категоричен е Росен Плевнелиев.

Според него не е редно в една демократична държава нерегламентирано да се подслушват политици и държавния глава. "Притеснен съм от констатациите на прокуратурата, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС-та", призна Росен Плевнелиев.

Той се надява новият вътрешен министър да предприеме спешни мерки за вътрешни правила за ползване на СРС-та. Не е имало строен ред за ползване на СРС-та в МВР през годините, смята Плевнелиев. "Всички трябва да си напишат урока", категоричен е той. Пред бъдещия парламент ще настоява за спешно разрешение на въпроса със СРС-тата, подчерта държавният глава.