Президентът Плевнелев даде да се разбере, че ще брани с всички сили правомощията на държавния глава в сектор „Сигурност".

„Опитът, който имам с назначаването на председателя на ДАНС се оказа неуспешен и оттук нататък няма да позволя каквото и да било отнемане на правомощия, имащи отношения към назначаването на ръководни длъжности в сектор „Сигурност", заяви Плевнелиев на връх „Шипка", където участва в честванията по случай 136-ата годишнина от битката при историческия връх.

Припомняме, има индикации, че се готвят законови промени, които да позволят шефът на Национална служба „Сигурност" (НСО) да се избира от парламента.

Държавният глава е категоричен, че за да е легитимна реформата в сектор „Сигурност" трябва да се основава на широк обществено-политически консенсус, и че работата на парче няма да доведе до ефективни решения.

„Придържам се към конструктивния подход и постигнатия от парламентарно представените партии консенсус по отношение на реформата в сектор „Сигурност".
На заседанието на КСНС през месец април 2012 г., бе постигнато ясно съгласие, че Националната служба за охрана ще продължи да бъде подчинена на държавния глава", припомни още президентът.

"За да спечелят доверието на обществото, институциите трябва да са единни при определянето и реализирането на националните приоритети така, както са обединени при отбелязването на значимите за нацията ни исторически дати", заяви Росен Плевнелиев, като отрече да участва в междуинституционални „войни" и остава открит за диалог с представителите на всички институции.

Държавният глава посочи също така, че българското общество категорично е изразило желанието си за промяна в Изборния кодекс, която да гарантира честното произвеждане на избори.
„Доверието към политиците и към институциите зависи и от способността им да работят в рамките на правила, които са общовалидни за всички", заяви президентът Плевнелиев.

Росен Плевнелиев подчерта, че президентската институция ще продължи да бъде активен фактор в търсенето на работещи и в интерес на обществото идеи.
За целта държавният глава ще организира дебати по темите пазарна икономика, медийна среда и система на правораздаване.