Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка - браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Такава позиция изрази пред радио "Стара Загора" и БНР Росен Плевнелиев, президент на България през периода 2012-2017 г.

Според него, редуцирането на ставката няма да се отрази на приходите в хазната, нито ще осветли сектора. Наред с това и други индустрии ще заявят претенции за по-ниско данъчно облагане.

В пространно интервю той лансира идеята за широк обществен дебат за смяна на данъчната система от следващия парламент на страната.

Плевнелиев подкрепя намаляването на ДДС върху книгите, но се обяви против по-ниския налог за ресторантите.

"Много други индустрии ще заявят претенциите си за същото намаляване - туризмът генерално, и стигнете, например, до лекарствата. Ресторантьорският бизнес в България, да не кажа голяма дума, но е един от най-силните генератори на сивата икономика. Това, че ще бъде намалено ДДС-то, не очаквам по никакъв начин да се отрази на приходите на държавата, както и по някакъв начин да осветли този сектор." - прогнозира той.

Според Росен Плевнелиев, плоският данък е извървял своят път, а за да има справедливост в обществото трябва да се въведе прогресивна данъчна система в комбинация с електронно правителство. И това да е приоритет в работата на следващото Народно събрание.

"Новото Народно събрание, което ще се сформира през 2021 г., ще трябва да започне дебата за въвеждането на прогресивно данъчно облагане, при което богатите хора да плащат повече. Трябва да въведем електронно правителство, да въведем регистри за всяка обществена поръчка, за всеки договор, за всеки анекс. С истината за това как се харчат парите на хората ще създадем предпоставки и за прогресивната данъчна система, която ще даде по-голяма справедливост." - каза още Росен Плевнелиев.