Българският президент Плевнелиев „послуша" македонския си колега Иванов, който преди дни в Брюксел заяви, че историята трябва да бъде оставена на историците.

Това личи от писмото, изпратено от българския държавен глава до колегата си в Скопие, което започва със заявлението, че „Република България и Република Македония са суверенни държави, чието настояще и чието бъдеще са неразривно свързани.
Наше общо задължение е да укрепваме добросъседските отношения, да търсим съгласие, да се противопоставяме на разделението и най-вече - да работим за благоденствието на нашите общества".

От тези редове личи, че миналото ни - за разлика от настоящето и бъдещето, не е неразривно свързано и президентът ни вече го е оставил на историците.

Плевнелиев поздравява Иванов, както за днешния национален празник на Македония, така и за казаното в Брюксел, като го доразвива:
„Историята трябва да бъде оставена на историците, а отговорността на политиците е да работят за бъдещето чрез реализацията на общи проекти. Затова аз също като Вас вярвам, че Европейският съюз е обединителна идея и приветствам изявлението Ви, че трябва да оставим историята на историците. Именно това - да направим невъзможно разделенията, свързани с миналото, да опорочат общото ни бъдеще - е в основата на европейската идея".

От Скопие се оплакват в Брюксел от България
Още...

Българският държавен глава все пак подчертава, че България няма да прави компромис с историята и няма да допусне подмяна на историческите факти.
България протяга ръка на Македония, пише още Плевнелиев, и очакваме конкретни доказателства, че се намираме на нова фаза на развитие в отношенията.

Припомняме, само преди дни Македония бе на път да открие в Брюксел изложба със средновековни ръкописи, определени като „македонски", а ден по-късно от Скопие обявиха, че азбуката ни е полуруска и полумакедонска.

Плевнелиев смята, че, идеологизацията на историята и използването й за политически цели не е помогнала никому на Балканите. Българският държавен глава е категоричен, че бъдещето на двете държави в обединена Европа трябва да даде сила и увереност, че България и Македония могат да честват заедно исторически събития и да почитат личностите от миналото, каквато е и препоръката на Европейския парламент от 14 март 2012 година.

Това според него би поощрило положителното отношение на младите хора към съседните страни.

Плевнелиев коментира още, „е само с делата си можем да докажем, че сме европейци и споделяме общи ценности.

Той изразява и надеждите си и другите политици в Скопие да са на мнението на Георге Иванов за оставяне историята на историците.


БЮРМ отбелязва днес 21 години от независимостта си, като грандиозните тържества ще бъдат на скопския площад Филип Втори. Продадени са над 70 хиляди билета на символична цена от 20 денара, които ще бъдат дадени за благотворителни цели, като е осигурен и безплатен транспорт отиване-връщане за гостите на тържествата.
Според медиите в Скопие за организирането на тържеството са похарчени 58 хиляди евро.

Всеки влязъл на площада освен това ще получи безплатно новия албум на братя Тавитян „Македонското срце чука во 7/8".