Крайно време е периодът на комунизма да влезе в учебниците по история. Това желание обяви президентът Росен Плевнелиев на конференция под наслов „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", която е част от инициативата „25 години Свободна България".

Държавният глава базира изказването си на социологическо изследване, според което едва 6% от младите българи между 16 и 30 години знаят нещо за развитието на България в периода на комунистическия режим между 1944 и 1989 г.

Медиите, училището, музеят, университетът, по думите на президента, са се отдръпнали от темата и именно в това се крие отговорът на въпроса „Къде сбъркахме през прехода?".

За 25 година не казахме цялата истина за комунистическия режим, не успяхме да отворим докрай досиетата на Държавна сигурност, не намерихме сили да затворим тази страница от миналото, осъждайки еднозначно престъпленията в този режим", призна президентът Росен Плевнелиев и призова за това да не се търси нито ляв, нито десен прочит на историята.

Половинчатата истина е най-голямата грешка на българския преход", отсече още веднъж държавният глава. „Не бива да забравяме престъпленията на комунизма", убеден е още Плевнелиев и обясни защо: „Не защото очакваме мъст, а трябва да ги помним за това, което имаме сега и това, което постигнахме".

Днес, според държавния глава, не се чува нито дума за националните предателства по време на комунистическия режим като например по отношение на македонския въпрос, народния съд, хилядите избити и прокудени.
Най-лошото, което чуваме за Тодор Живков, е, че е човек от народа", подчерта президентът и призова: „Крайно време е да сложим Държавна сигурност в музея, в архива".

Говорейки за ДС, Плевнелиев обърна поглед към правителството на Пламен Орешарски, като посочи, че само за първите си три месеца управление то е сменило 90 на сто от посланиците и дипломатите на страната ни именно с агенти на ДС, а не с млади и интелигентни български дипломати.

България извърши една лоша приватизация", продължи с признанията президентът Росен Плевнелиев и добави, че българските фабрики и заводи са били подарени, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. са допуснати не малко грешки като например допускането на твърде много случайни инвеститори и не толкова на стратегически.

Плевнелиев си спомни и т.нар "възродителен процес" и го определи като един нечовешки акт.

„Големият въпрос днес е дали поколението, което събори Берлинската стена ще започне да изгражда нови стени между изток и запад, периферии и център за роми и имигранти?", отбеляза още държавният глава и отговори: „Големият проблем на Европа не са ромите и имигрантите, а хората, които се страхуват от тях".