Президентът Плевнелиев е изпратил писмо до Българският културен клуб - Скопие, в което ги поздравява по повод днешното честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево.

По думите на държавния глава това е връхна точка в националноосвободителното движение в Македония и Одринско и в което българите от най-изстрадалите краища на Отечеството възхищават света с непреклонната си воля за независимост и свободно развитие.

В писмото си до председателя на БККС Лазар Младенов, президентът Плевнелиев поднася своето уважение към членовете и симпатизантите на БККС, „които не забравят заслужилите синове на Майка България и предават на идните поколения техния пример и непримирим дух за свобода".

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) също поздрави членовете на Българския културен клуб - Скопие (БККС) във връзка с тържественото отбелязване на 109-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, което се провежда днес в Смилево, Република Македония.

В писмото си председателят на ДАБЧ Росен Иванов подчертава, че въстанието, подготвено и ръководено от Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация (ВМОРО), е сред най-героичните, но и най-трагични събития в съпротивата на българите срещу Османската империя. Македонските и тракийските българи масово се вдигат срещу чуждото владичество. Но силите са неравни, защото срещу 26 хиляди въстаници империята хвърля 350-хилядна войска. Крушевската република просъществува в продължение на 10 дни, а Странджанската - 26 дни.

Както е известно, в Смилево е роден и израснал един от най-изявените революционни дейци - Дамян Груев, а Смилевският конгрес е взема решение за обявяването и начало на въстанието.

Въпреи трагичния край на Илинденско-Преображенското въстание, то ясно показва на целия свят, че поривът за свобода продължава да живее в душите и сърцата на народа.
Председателят на ДАБЧ изразява увереност, че възпоменателната проява в Смилево ще бъде важна стъпка към бъдещи съвместни чествания на събитията от общата история на България и Република Македония в интерес на доросъседските отношения, общобалканското и общоевропейското сътрудничество.

Членът и заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент д-р Андрей Ковачев също изпрати поздравление до БККС по повод днешното отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево.

Припомняме, по покана на БККС днес в Смилево - където е роден Даме Груев, гостуват от ВМРО за честванията.