Президентът и главнокомандващ въоръжените ни сили Росен Плевнелиев е против армията да се включва в охраната на държавата ни граница с Турция.

Тази си позиция той изрази след тържествения водосвет на бойните знамена на паметника на Незнайния войн.

Президентът е категоричен, че не може да се разполагат БТР и техника по границата с една партньорска за нас държава. Припомняме, България и Турция са членки на НАТО.

Позицията на държавния глава е, че охраната на границата е в задълженията на МВР.

По думите на Плевнелиев силовото ведомството трябва да отдели ресурс, за да изпълни тези си задължения.

Припомняме, в последните дни на миналата година вътрешния министър Веселин Вучков поиска армията да се включи в охрана на границата ни с Турция. Идеята си вътрешният министър изложи след катастрофата на екип полицаи, при който загина служителят Асен Асенов.
Според Веселин Вучков МВР не може да се справи само с бежанската вълна на българо-турската граница.
Идеята му беше възприета и на ниво кабинет и в момента се изготвя план на междуведомствени групи, с който армията ще се включи в охраната на границата.

Идеята за участието на българската армия в опазването на границата с Турция е меко казано недобра, да не кажа, че тя може да се превърне в много сериозен външно-политически проблем за България, категоричен е държавният глава.

Аз не бих допуснал българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия, това не е добре, според Плевнелиев. По думите му, такова решение би предизвикало сериозен дипломатически скандал.

Затова и президентът призова правителството да намери правилното решение, а то е МВР да намери сили и ресурси, те да му бъдат осигурени, ако няма, за да може да се справи със ситуацията по границата, смята президентът.

Плевнелиев се обяви за модерния патриотизъм, но направи разлика между патриотизъм и национализъм.

В същото време той очаква тази година да се върне дебатът за електронното гласуване, за задължителния вот, с който щяло да се даде възможност на милионите патриоти да гласуват и да дадат отношението си към развитието на родината.

По повод идеите на родните патриотични формации за връщане на задължителната казарма, президентът е на мнение, че всяко подобно решение трябва да се вземе по максимално легитимен начин.

Очаквам 2015 да бъде година на много работа, коментира още държавният глава. Той очаква много по-малко политическо противоборство през тази година. Плевнелиев очаква повече съгласие и повече работа по смислените национални приоритети.

2015 трябва да бъде година на реформи, убеден е президентът. Има сектори, в които реформите не търпят отлагане, по мнението му.

Също така Росен Плевнелиев се надява политическото противоборство да остане назад. През 2015 политиците трябва да покажат, че работят за народа си. Много труд, запретнати ръкави, много работа и по-малко оплаквания, очаква държавният глава.

Над 5 милиарда лева европейски пари имаме да усвояваме по стария програмен период. Също така трябва достойно според него да стартираме усвояването на парите по новия програмен период до 2020.