Президентът Росен Плевнелиев свиква 43-ото Народно събрание на 27 октомври от 14 часа. Това стана ясно след консултациите при държавния глава, продължили около 2 часа с представители на формациите, получили мандати за новия парламент.

Искам да се ръководя от това, което е важно за държавата, да структурираме работещ парламент, подчерта той.

Плевнелиев посочи, че за него би било по-лесно самостоятелно да реши кога да заработи парламентът. Той обаче иска да даде пример за добър тон и търсене на диалог. Търсех максимално съгласие, кооперативност, дебатирахме по този въпрос, изтъкна президентът.

Целта на днешните разговори, по думите му, била агресията да остане в миналото.

Да, има много спешни задачи, но най-спешната от всички задачи е 43-ото НС да тръгне с летящ старт, а не веднага след неговото учредяване да има проблеми и неразбирателство, подчерта държавният глава.

След като НС се структурира и се формират парламентарните групи, Плевнелиев, както е по процедурата, ще връчи мандата на най-голямата политическа сила. Разбира се, ще бъдат проведени и консултациите с парламентарните групи за сформиране на следващия редовен кабинет.

Партиите бесни от датата на Плевнелиев за парламента

Още...

По време на днешните разговори се чули различни идеи - свикване на парламента по-рано от 27 октомври, както и предложение по-късно да се свика новият парламент.

Росен Плевнелиев иска 43-ото НС да заработи с летящ старт. Има много работа да се свърши в първите дни, убеден е президентът. Трябва да се сформира ръководство на НС, комисиите, да се изготви и правилника за работа на законодателния орган.

Обсъдени са и първите спешни действия на парламента. Актуализация на бюджет 2014, подготовка на бюджет 2015, разрешаване на казуса с КТБ, приемане на редица европейски директиви - са сред приоритетните задачи, според държавния глава, с които трябва да се заеме 43 НС. Трябва да се решат и редица проблеми в сектор „Енергетика".

Що се касае за актуализацията на бюджета, държавният глава иска до парламентарните групи да бъде изпратен доклад за изпълнението на бюджет 2014 до момента. Доклад трябва да има до депутатите и от БНБ във връзка с решаване на проблема с КТБ.

Парламентът трябва да приеме и декларация за приоритетите на 43 НС, настоява още Росен Плевнелиев. Такава декларация за приоритетите е добра идея, но тя трябва да бъде инициирана от управляващото мнозинство, подчерта президентът.

Той е настоял и за декларация на парламента за широко политическо съгласие за политически реформи. Реформите повече не могат да бъдат отлагани, категоричен бе държавният глава. Ще се радвам ако бъде приета такава декларация, допълни той.

Сред приоритетите реформи трябва да са реформата в здравеопазването, в пенсионната система и сектор „Сигурност". Реформите са необходими и цената на тези политически и неотложни реформи трябва да бъде споделена, убеден е Плевнелиев.