Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 10 ноември. Това обяви пред БиТиВи съветникът на държавния глава Екатерина Захариева. Тя уточни, че темата на заседанието няма да е само бежанската криза, а ситуацията в Близкия Изток и геополитическата обстановка.

Захариева сподели, че съветът не е свикан преди местните избори, за да не бъде използван за предизборни боричкания.

Във връзка с блокирания сайт на президентството, Екатерина Захариева припомни, че това се е случило буквално час след изявлението на държавния глава в петък.

„Безпрецедентен интерес от Тайланд към сайта на президентството - над 50 милиона в запитвания и желание за влизане в сайта за по-малко от час. Всъщност, сайтът на президентът не е хакнат. Просто това е поради големия интерес", коментира Захариева. Поражения върху сайта няма, подчерта тя.

Захариева смята, че няма опасност Плевнелиев да наложи вето на Закона за бюджета за следващата година, защото в проекта били заложени достатъчно средства за отбрана.

Припомняме, президентът Росен Плевнелиев обяви, че е готов да наложи вето върху бюджета, ако парите, определени за отбрана са по-малко от 1,33% от БВП. Той заяви, че очаква бюджетът за отбрана през 2016 година да бъде не по-малко от 1.33% от БВП. Очаквам отбраната да бъде ясно заявен и финансово подплатен приоритет на правителството през 2016 година.

В проектобюджета е записано, че през следващата година те ще са в размер на 3 301 400 000 лева.