Президентът Росен Плевнелиев вижда бъдещето на страната ни в автомобилостроенето. Тази позиция той изрази при откриването на първата конференция за автомобилостроене, която събра представители на световните автомобилни гиганти.

Държавният глава посочи, че автомобилостроенето е стратегически сектор за ЕС. ЕС е най-големият производител на автомобили в света, категоричен е Плевнелиев. Това е и секторът, по думите му, където са най-големите иновации.

Според него България дава сериозна заявка за развитието на бранша. Развитието на автомобилната индустрия у нас е стратегическо решение, което е взето и което бере своите плодове, смята президентът. Според него автомобилният бранш впряга потенциала на родните експерти.

Плевнелиев каза още, че през 80-те страната ни е била 13-та индустриална страна в света и затова той е убеден, че ние имаме индустриална култура. В автомобилната индустрия виждам възможност да се придвижим напред, коментира президентът. В страната ни се произвеждат 140 автомобилни компонента, като в това са заети 15 000 души.

До 5 години броят на заетите в сектора ще се увеличи до 30 000, убеден е държавният глава. Във всеки 8 от 10 автомобила в Европа има компоненти, родно производство.

Пред бизнеса Росен Плевнелиев посочи, че у нас често се шегуваме, че политиците правели първи копки и режели ленти, но той посочи солидните инвестиции в бранша. Great Wall имат фабрика у нас, пак в България се произвеждат кожени седалки за BMW 5 и 7 серия, японската компания Язаки ма завод за ел кабели в Ямбол където се произвеждат елкабели за Рено. В Трудовец пък има завод за седалки за Мерцедес и BMW, в Божурище ще се строи завод за фарове и климатици. Трендът е очевиден, констатира Росен Плевнелиев. Ставаме все по-амбициозни, допълни той и каза, че сега се изгражда и Аутопарк до Дунав мост 2. Той призова за развитието на кадрите в автомобилостроенето и посочи, че имаме добри техникуми.

Председателят на БАН, по думите му, е завършил такъв техникум, а е един "чудесен иноватор", както се изрази президентът. Искам да окуража правителството и парламентът да приемат закона за средното образование, подчерта Росен Плевнелиев. В началото на конференцията държавният глава разгледа новите автомобили и части като се качи на новият модел Great Wall, който дори още не се произвежда.