Вървим към Tрета индустриална революция, която ще донесе стотици милиони работни места, десетки хиляди фабрики. Клиентът ще е цар, ще доминира, а ние ще даваме решения, така че да има клиентово ориентирано производство.

Това прогнозира президентът Росен Плевнелиев пред събралата се академична общност в Ректората на Техническия университет в София.
Държавният глава участва в награждаването на победителите в първото издание на конкурса „Моят 3D свят", организиран от Машинно-технологичния факултет на ТУ-София. Надпреварата между ученици и студенти е по повод 70-годишнината на висшето учебно заведение.

България има талант, ние сме сила и получаваме нов шанс, убеден е държавният глава. Той даде за пример Америка, където за последната година се създали 10 млн. нови работни места и десетки хиляди фабрики.

Според Плевнелиев държавата трябва да стартира целенасочени политики - колкото повече инженери, дизайнери, толкова по добре.

Държавният глава се върна назад в годините и изтъкна, че статистика на Световната банка сочи, че през 1987 г. страната ни е била трета сила в света по търговия на компоненти за компютърната индустрия.

Като възпитаник на Техническия университет, Плевнелиев пазел скъп спомен за кабинетите, преподавателите си, за посветеността, с която те работят на световно ниво.

Когато бил в Монголия се срещнал с техни студенти, обучавали се у нас. Стотици били завършилите в ТУ, които изпратили чрез президента благодарностите си.

Обучените виетнамски студенти у нас заемали в родината си висши позиции - вицепрезиденти, министри, топ мениджъри. „Вие ги формирахте, за да успяват на динамичните азиатски пазари", подчерта Плевнелиев.

Той връчи на победителя Мартин Митов преносим компютър за неговия „Танк m41 Walker Bulldog". Мартин ще се обучава безплатно през първите два семестъра, след като завърши училище и бъде приет.

Второто място бе присъдено на Иван Иванов за „Танк challenger". Той бе награден от ректора на ТУ Георги Михов с дигитален фотоапарат и също ще получи две семестриални такси.

ТУ е дал повече от 100 000 инженери в този свят, а от един инженер става всичко - ректор, президент, изтъкна гордият ректор. С професионална мишка и заплащане на първия семестър бе отличен Николай Младенов, спечелил третото място в конкурса.