Броят на желаещите да минат границата ни всяка нощ се удвоява и утроява, предупреди президентът Росен Плевнелиев, който присъства на официална церемония по откриване на новата учебна година във Военна академия „Георги Стойков Раковски".

Държавният глава призна, че държавата изпитва определени трудности при подготовка на адекватна реакция при наплива на бежанци от Сирия. Плевнелиев подчерта, че позицията му за военни действия в Сирия съвпада на 100% с тази на президентите Оланд и Обама.
„Извършено е престъпление срещу човечеството. Виновните трябва да бъдат посочени и наказани", посочи президентът. Той обаче изтъкна, че е необходим широк обществен дебат по темата, тъй като кризата може да прерасне в глобална.

„Готов съм да свикам КСНС, следя внимателно ситуацията и ще преценя кога е добрият момент да свикам Съвета", зарече се Плевнелиев.

Нямаме възможност да водим преки военни действия
Още...

Той не пропусна да коментира и вътрешнополитическата ситуация у нас. По думите му през последните три месеца ставаме свидетели на политика на реваншизъм и много силно противопоставяне. Плевнелиев за пореден път призова всички политически сили да изработят общи позиции по националните приоритети. Според президента трябва да се работи усилено и прозрачно и по пакета закони, касаещи сектор „Сигурност".

„Това, което стана с промените на парче в кулоарите, без дебат и експерти, промените в Закона за ДАНС, беше грешка. Слагам и себе си в категорията на тези, които носят отговорност", призна държавният глава. Той не пропусна да вметне, че вина за положението в сектора носят и от ГЕРБ, защото са поели ангажимента до април 2013 година да внесат пакета закони, което обаче не се е осъществило.

Плевнелиев се обърна с молба към настоящите управляващи да се върнат към договореното на консултативния съвет през 2012 година, когато всички политически сили са постигнали консенсус за реформите в сектор „Сигурност".

Държавният глава по традиция откри учебната година във Военната академия „Георги Стойков Раковски". Пред випуск 2013/2014 Росен Плевнелиев заяви, че най-сериозната заплаха за сигурността ни е международният тероризъм. „Ние се сблъскахме с този ужас и не бяхме съвсем готови за среща с грозното лице на терористичната атака", обобщи той.

Плевнелиев изтъкна, че военната академия е символ на българската държавност и скъпа рожба на Третото българско царство. Той похвали българските военни за проведените скоро учения и подчерта, че се гордее с тях за това, че са изявили отлично регионално сътрудничество и приятелство с чуждестранните си колеги.
„Българската армия кове лидери. Моите две години и половина в армията ми дадоха много", каза той и се позова на собствения си опит.

Президентът пожела на 101-ия випуск на академията да бъде настоятелен и никога да не се оставя на апатията и безразличието.

Първата лекция за тази година ще бъде прочетена от военния министър Ангел Найденов и ще е на тема: „Приоритети и предизвикателства пред отбранителната политика на Република България". Тя ще бъде последвана и от академично слово от Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов: Въоръжените сили на Република България - състояние и перспективи".

По-късно военният министър Ангел Найденов коментира ситуацията в Сирия, като неговите виждания за кризата се разминават от тези на българския президент.

България най-напред ще се стреми към политическо решение по казуса Сирия, каза  Найденов, който коментира външнополитическата ситуация на откриването на учебната година във ВА „Георги Стойков Раковски".

Министърът подчерта, че все още няма постъпили официални запитвания за участието на страната ни във военна интервенция. Според Найденов възможностите за политическо решение на конфликта все още не са изчерпани, а към военно решение трябва да се пристъпи само когато се убедим, че всички други алтернативи са изчерпани.

Военният министър припомни, че има резолюция на ООН, която регламентира военна интервенция кога трябва да бъде защитено населението. „В случая това е атака по хуманитарни причини", подчерта той.

По думите му най-възможният сценарии на военни действия е ограничена въздушна атака, при която България не разполага с възможност за пряко участие. Според Найденов вариантът за „коалиция на желаещите" за момента е неприемлива за страната и към нея трябва да се отнасяме много резервирано.

Министърът обяви, че е разпоредил преглед на състоянието на всички военни имоти и стари казарми, с които разполагаме по южната границата, за да сме наясно с какъв капацитет за наставяне на бежанци разполагаме.

Найденов подчерта, че в такава кризисна ситуация, когато е застрашен човешки живот, е неприемливо да се говори за таван на бежанците, които можем да приемем. Въпреки това могат да се водят разговори със съседките ни Гърция и Турция, за да може евентуално да поемат част от бежанския поток. Найденов заяви, че по предварителна оценка ще са ни необходими 10 милиона лева, за да се справим с кризата с бежанци и за това ще се наложи да потърсим помощ от ЕС и Червения кръст.