Промените в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча приеха министрите от кабинета "Борисов-3".

С промените отпада изискването лесничеи да присъстват при индивидуален лов на дива свиня в ловностопанските райони, предоставени на ловните дружини, съобщиха от МС.

Приключва груповото ловуване на дива свиня

Приключва груповото ловуване на дива свиня

Тази събота и неделя са последните дни

Промените са заради спешната необходимост от редуциране броя на дивите свине в страната, за да има превенция на заболяването африканска чума по свинете.

При индивидуален лов на дива свиня в държавните ловни стопанства и ловностопанските райони към държавните горски стопанства, изискването за присъствието на длъжностно лице остава, когато лова се провежда по линия на организирания ловен туризъм., съобщиха от МС.

30 пъти по-ниска цената за индивидуално разрешително за лов на дива свиня

30 пъти по-ниска цената за индивидуално разрешително за лов на дива свиня

Оперативен щаб ще следи превенцията на африканската чума по свинете

Припомняме, през лятото бяха регистрирани огнища на чума по свинете в области на Румъния, които са близо до България. Тази причина бе изтъкната за построяването на километри ограда по сухопътната ни граница с Румъния.

Фирма, участвала в доставките на колчета за тази ограда, се оказа близка до директора на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов и той подаде оставка.

На 31 август бе съобщено, че има първи случай на положителна проба на заразени с африканска чума прасета у нас. Огнището бе регистрирано в село Тутраканци, община Провадия, област Варна. Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип "заден двор" е постъпил в БАБХ на 30 август 2018 г.

На 4 септември областният управител на Варна заяви, че пробите са отрицателни.

През септември от ведомството на Румен Порожанов съобщиха, че оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично. На заседанията ще се предлагат мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.

Готова е оградата, спираща африканската чума от Румъния

Готова е оградата, спираща африканската чума от Румъния

Към момента няма случай на заразено животно у нас