Премиерът Пламен Орешарски предлага следващият вот на недоверие да е по темата „Финанси". Мотивът му - опозицията винаги избирала теми, по които била слаба в управлението си.

По повод на поредния преодолян вот на недоверие срещу него, на брифинг в Народното събрание той обяви: „Гледам на този вот като на доверие за продължаване на усилията за оздравяване на енергетиката".

Стана ясно, че ще има промени в кабинета най-малкото заради избора на екоминистъра Искра Михайлова за евродепутат. Предстоят консултации с ДПС и БСП, както стана ясно от думите на министър-председателя.

Когато имам съмнения за подкрепата, ще подам оставка. Така той отговори на въпрос кога ще си подаде оставката. За момента обаче не виждал колебание в подкрепата нито на БСП, нито на ДПС.
Иначе по традиция на всички премиери и той каза, че носи оставката в джоба си още от началото на мандата си.

Орешарски обаче е доволен, че голяма част от социалните ангажименти на кабинета са изпълнени.

Той настоя още опозицията да обясни на обществеността как е изхарчила 8 млрд. лева - 4 милиарда резерв и 4 милиарда лева нови заеми. Именно и затова той сподели: „Бих се радвал следващата тема на вота да бъде финансовата политика и фискалното състояние, очаквам го даже, тъй като опитът досега показва, че ГЕРБ винаги подбират слабите за себе си теми, за да внасят вотове".

Предстои скоро кабинетът да представи отчета си за свършеното през последната една година.

По повод кризата в Спешната помощ премиерът заяви: „Приоритетна мярка е стабилизиране на Спешната помощ, сигурно не сме направили достатъчно".
Смъртта на 40-годишната жена по думите му е повод за допълнителен анализ и да се набележат спешни мерки. Има недостиг на кадри и на техническо оборудване, призна премиерът. Предстоят разговори за цялостното състояние на здравеопазването, изтъкна той.

На този етап оставката на здравния министър не стои на дневен ред пред Орешарски. Не се планира и актуализация на бюджета на НЗОК, макар че той е притеснен от преразходите в някои дейности.

Попитан за бъдещия нов българския еврокомисар, той подчерта, че иска голям ресор.