Две седмици остават до местните избори. Проф. Михаил Константинов увери в сутрешния блок на БНТ, че към момента подготовката на изборите вървяла много добре.

По думите му местните избори са най-сложните за изпълнение. Той обясни, че ако трябва да се класифицират, най-лесни за подготовка са изборите за президент, след тях са европейските, парламентарните и като най-трудни остават местните. Той обясни, че от 2015 година насам има усложнение в подготовката на местни избори, защото има по-висок брой кандидати, както и преференции, които допълнително усложняват подготовката.

Да не се създава психоза преди изборите, настояват власт и експерти

Да не се създава психоза преди изборите, настояват власт и експерти

Според Зорница Русинова се изпозлва ефекта на снежната топка

Константинов обясни, че най-слабото звено при подготовката на избори е слабата подготовка на Секционните избирателни комисии. Той припомни хаоса от преди 4 години в зала "Арена Армеец". Той каза, че се надява подобни ситуации да не се повторят тази година, като заяви, че ЦИК щяла да въведе онлайн примерни протоколи, които да служат като упражнение за секционните служители.

Михаил Константинов коментира и местата, в които ще се приемат протоколите. Той заяви, че въпреки че ще се приемат бюлетините само в зала "Арена Армеец", те ще се предават на три отделни места вътре в залата, като се надява това да улесни процедурата.

Проф. Константинов заяви, че към момента се очаква обучението да се извършва електронно, чрез предварително попълване на бюлетини. Той каза, че няма вписан в закона метод за обучение чрез мобилно приложение.

Проф. Константинов: Може да хакнат американските избори, но не и нашите

Проф. Константинов: Може да хакнат американските избори, но не и нашите

Резултатите ще се обработват на машини, които не са свързани с мрежата

Михаил Константинов заяви също, че нямало опасност компютрите на "Информационно обслужване" да бъдат хакнати, защото били изолирани. Той припомни, че при предходните избори е имало хакерска атака срещу сайтовете на редица институции, но тези атаки не са позволили проникване в самите системи.

Константинов обясни, че квадратчето в бюлетините "Не подкрепям никого" няма никакво значение, и че според него "гласът" е празен.

Константинов обясни, че реалните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000, което ще доведе до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори ако реалните цифри показват обратното.

Михаил Константинов каза още, че най-много се търгува с гласове при местните избори, защото няколко гласа могат да променят хода на вота. Той призова властите да глобяват и да арестуват нарушителите. По думите му най-активна е продажбата на гласове в малките населени места.

Пак събират бюлетините от вота в София само в "Арена Армеец"

Пак събират бюлетините от вота в София само в "Арена Армеец"

Въпреки решението на ЦИК местата за изборни книжа да са три