СимеонНа свиканото от премиера заседание на Съвета по сигурността бяха обсъдени извършените промени в структурата и дейността на специалните служби и предложенията за по-нататъшното им привеждане в съответствие с изискванията на НАТО и Европейския съюз.

Това се казва в съобщение, публикувано в правителствения сайт, тъй като никой от участниците, сред които бяха външният министър Солон Паси, главният секретар на МВР ген. Борисов, шефът на служба "Сигурност" Иван Чобанов, не пожелаха да коментират днешното заседание.

Съветът по сигурността даде висока оценка за дейността и извършените реформи в специалните служби в последните две години, в контекста на присъединяването на Република България към Европейския съюз и НАТО.

Съветът смята за необходимо да се усъвършенства законодателната регламентация на дейността на специалните служби, включително и чрез изготвянето на закони за дейността на Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана.

Основни ориентири за това следва да бъдат изискванията на НАТО и Европейския съюз и засилването на гражданския контрол върху дейността на специалните служби.

Съветът се обедини около становището да се пристъпи към подготовка на нова Стратегия за националната сигурност, в контекста на непосредствената перспектива за присъединяване на Република България към НАТО и Европейския съюз, като се отчетат резултатите от провеждащия се стратегически преглед на отбраната.