Не можем да избираме кой да подкрепи конституционните промени, те са „пред скоби" в политическия процес и не са част от ежедневната политиканщина.
Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи правосъдният министър Христо Иванов ден, след като изненадващо депутати от „Атака" подкрепиха в пленарна зала конституционните промени.

„На нас ни трябват 180 гласа в парламент от 240, за да могат да минат тези промени. Аз винаги съм казвал, че тези промени са национален проект", посочи той и допълни, че и при предишни ремонти на Основния закон управляващите са търсели подкрепа „от най-различни източници".

Когато трябва да правите баница, си броите яйцата, ние очакваме, когато трябва да променяме конституцията, да не си броим депутатите - не е сериозно това", подчерта Иванов.

Министърът заяви, че не е участвал в конкретни преговори с „Атака", но в сряда на председателския съвет лидерът ѝ Волен Сидеров е говорил с него за това какви ще са ползите за страната от проекта. В същото време Иванов призна, че е имал „многократни разговори" с адв. Явор Нотев от групата на националистите.
„Въпреки неговата критична позиция, аз имам диалог с него", каза Иванов, като подчерта, че цени високо юридическите му познания.

Правосъдният министър подчерта, че не вижда сделка за гласовете на „Атака". Той посочи, че текстът е минал през пленарна зала във вида, в който е бил внесен, а сега предстоят още разговори.

По думите му, АБВ, които са против промените в сегашния им вид, поставят важен въпрос (балансът между демократичната отчетност и политическото влияние в прокуратурата), но гледат на целия проект само през него. Иванов отново апелира за продължаване на диалога.

„Ако се изпокараме за това кой е от статуквото и кой е великият реформатор, това ще даде някакви дивиденти за седмица-две, но най-накрая страната ще е в същото положение", подчерта той.

В отговор на въпрос, Христо Иванов изрази мнение, че няма опасност между първо и второ четене реалните реформи да „окапят": „Компромисът, който запази най-важните точки от промените ясно показа, че толерантността на обществото към прекалено отстъпление е много малка."

По думите му, депутатите са сезирали (неуспешно, б. р.) КС за промените в Конституцията заради нежелание да поемат голяма отговорност.
Никой не обича да му поставят големи въпроси и да поема отговорността. Естествено е желанието да потърсим опора в авторитети извън парламента".

Според Иванов в момента в ролята на Конституционния съд влиза Венецианската комисия, чието за текстовете мнение се търси. Той изрази надежда, че партиите ще поемат отговорността.

Христо Иванов коментира и самоубийството в затвора на осъдения за брутално убийство културист Емил Скорчев. По случая тече проверка.
„Трябва ясно да кажем - системата на затворите в България е недофинансирана. Условията са ужасни, условията, в които очакваме да работи охранителният персонал, са ужасни", посочи той.

По думите му, в момента няма пари за обучения и за назначаване на психиатри, които да работят с лишените от свобода.

Ние като общество трябва да свикнем, че за да имаме затворна система, от която хората излизат поправени, това е сериозна инвестиция", каза Иванов и обяви, че ще води „борба" за увеличаване на бюджета на затворите след тазгодишните съкращения.