БСП трябва вече изцяло да се концентрира върху кампанията. Тази позиция изрази пред News.bg Боян Балев, политолог и член на Националния съвет на БСП.

"Тясното ръководство и най-добре лично Нинова трябва да заяви подкрепа за президента, за да сложи край на интригите и съмненията по темата", настоя той.

Социалистът очаква още категоричен ангажимент на ръководството, че няма да влиза в коалиция с ДПС.

"Ние сме се изказали вече за ГЕРБ и това е правилно, но недостатъчно. ДПС заявиха, че няма да подкрепят Радев за втори мандат. Ръководството мълчи едновременно за Радев и за коалиция с ДПС. Хората логично навързват тези два факта и започват да се съмняват, че Нинова и хората около нея участват в задкулисни договорки", притеснен е Балев. Той очаква също червената партия да каже дали Нинова ще е премиерът, ако БСП спечели.

БСП губи избиратели с двусмислието спрямо Радев, предупреди Иво Христов

БСП губи избиратели с двусмислието спрямо Радев, предупреди Иво Христов

"Президентът е естественият лидер на демократичната алтернатива на сегашния режим"

"До изборите има месец. Нямаме друг кандидат. Трябва да защитаваме нейната кандидатура", изтъкна социалистът. Балев очаква победа за столетницата. "При това обществено недоволство още от миналото лято и при проблемите на държавата във всички сектори ще е нелепо да не спечели. Ако все пак не стане, ще имаме достатъчно време за анализи след това. Сега е важно да се концентрираме върху максималния резултат", посочи още той.

"Политическата ситуация в България е такава, че статуквото се олицетворява от партиите ГЕРБ и ДПС и от три лица - Борисов, Пеевски и Доган. В същата политическа ситуация като лице на промяната и алтернативата българските граждани възприемат президента Румен Радев. Ние като партия не може да стоим в разкрачено положение, без да казваме категорично на чия страна сме", коментира Боян Балев.

Той припомни, че президентът предупреди за опасността от формулата на ДПС за уж експертно и програмно правителство, което да получи подкрепата на задкулисието. "Със сигурност ще е сложен следващият кабинет. Важното е ГЕРБ и ДПС да останат в опозиция. БСП трябва да застане зад президента и да участва единствено в правителство, което се ползва с подкрепата на Радев", е убеден Боян Балев.

Политолози: Подкрепата на БСП е ключова за Радев

Политолози: Подкрепата на БСП е ключова за Радев

Могат да се водят успоредно две кампании...