Военният министър Николай Ненчев и полския му колега Томаш Шемоняк подписаха споразумение за ремонт на шест двигателя за три наши изтребителя МиГ 29. Документът бе парафиран на официална церемония в полското Министерство на националната отбрана. До 20 дни трябва да пристигнат и два полски двигателя, с които да вдигнем един от нашите военни самолети, които ще ползваме около 2 години до изтичане на ресурса им.

Руската корпорация МиГ заплаши да оспори договорката ни с Полша
Още...

Ремонтът на един двигател ще излезе 1,023 млн. евро. Поляците ще поемат превозването на ремонтираните части, а от нашето министерство ще плащат двигател по двигател.

Първите четири двигателя ще бъдат ремонтирани в рамките на половин година. Удължаването на ресурса им ще бъде с 350 летателни часа, което по сметка на сегашното военно ръководство било около 8 години. От Варшава дават гаранция за 24 месеца или 200 летателни часа.

Върху общата сума на споразумението българската страна няма да плаща ДДС, мита и такси.

От настоящото ръководство на военното министерство изтъкват, че ремонт в Русия, при вноса на ремонтираните двигатели към стойността на ремонта се заплащат допълнително 2,7 % мито и 20% ДДС, което е общо около 23,24% върху стойността на ремонта. Запознати със сложната материя на военната техника само припомнят, че руската компания-производител държи лиценза за самолетите и не го е давала никому.

Ако парламентът одобри споразумението, предстои провеждането на преговори с полската страна за изпълнение на следващите два етапа от споразумението за сътрудничество във военната област - цялостна логистична поддръжка на изтребители МиГ-29 и привеждане на самолетите към стандартите на НАТО.

Припомняме, преди пет месеца командващият ВВС ген. Румен Радев каза, че сега и вагон пари да се изсипят, няма как да имаме нови военни самолети. Подготовката и поддръжката както на нова военна техника, така и на екипажът й са дългосрочна инвестиция, припомнят армейци.

Както летците, така и наземният екипаж минават обучение месеци наред, за да могат да обслужват по-новият модел от същия клас самолети.

Преди дни от РСК МиГ предупредиха, че след ремонта в Полша, ще бъде опасно да се лети на нашите изтребители МиГ 29.

"Това е геостратегическият избор на България", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на съвместна пресконференция с полския си колега Томаш Шемоняк във Варшава, съобщиха от Министерството на отбраната.

Ненчев е доволен от подписаното междуправителственото споразумение за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ - 29. „Това е заявка от страна на България за много по-тясна интеграция в рамките на Европейския съюз и на НАТО. Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша", заяви министър Ненчев и обяви документа за начало на по-добро сътрудничество.

„За България това е геополитически избор, а не само избор на един партньор. Нашето общо сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз получава едно ново качество. Високо оценяваме смелото решение и смелия подход на министър Николай Ненчев; смелото решение на правителствата, което е много важно", заяви полският военен министър Томаш Шемоняк.

Той се ангажира с коректното, навременно и качествено изпълнение на този договор. "Когато България и Полша са заедно, няма нужда да се страхуват от никого", заяви полският министър.

На журналистически въпрос относно позицията на Русия, министър Томаш Шемоняк заяви: „Знаем, че те протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин".

 

 

 

В първия ден от визитата българската делегация посети военен завод WZL-4, в който се запозна с процеса на възстановяване на летателната годност на двигатели МиГ-29. Тогава министър Ненчев изрази възхищението си от демонстрираните възможности на военната техника.