Вчера в 12.30ч., в тесен семеен кръг в мадридския гробищен парк „Сан Исидро" бе погребан Н.Ц.В. Княз Кардам Търновски, стана ясно от съобщение на страницата на семейството. Тленните останки на Княза вече почиват в семейния пантеон на Неговата съпруга Княгиня Мириам.

Припомняме, князът почина на 7 април от белодробна инфекция, като резултат от дългогодишното му обездвижване. Княз Кардам преживя тежка катастрофа през 2008 г., от която не успя да се възстанови.

В църквата до траурния дом бе отслужено опело от представителя на Вселенския патриарх в Испания и Португалия Митрополит Поликарпос и архимандрит Димитрий. Специално желание и готовност да пристигне за траурната церемония изрази и Н.Пр. Западно-средноевропейски Митрополит Антоний, но поради кратките срокове, това не бе възможно.

Специално от Бостън пристигнаха внучките на Техни Величества Мафалда и Олимпия, дойде и техният баща Княз Кирил, Княгиня Калина заедно със своя съпруг и сина им Симеон Хасан от Мароко, Княз Константин и Княгиня Мария, Княз Кубрат и Княгиня Карла и тримата им синове. Борис и Белтран заедно със своята майка Княгина Мириам посрещнаха Кралица София, която дойде да се сбогува с Княз Кардам. Тук бяха инфантите - сестри на Крал Хуан Карлос Пилар и Маргарита, техните деца, братовчеди на Княза, Инфанта Елена, сестра на Крал Филипе, много приятели, съученици на покойния Княз, представители на академичните и на бизнес средите, посланици.

Специални съболезнователни адреси и венци бяха изпратени от Крал Фелипе и Кралица Летисия, от Мароканския крал, от Японското кралско семейство и от много други държавници. Президентът г-н Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов също изразиха съболезнователните си чувства. Огромното количество венци и цветя трудно се събраха в няколко коли, за да бъдат положени в семейния пантеон.

Утеха в този тежък момент за Царското семейства са множеството свидетелства на уважение и на съпричастност с тяхната мъка, на изразените топли чувства към първородния им син Кардам, от страна на представители на институциите, на дипломатическите мисии, близки, приятели, представители на медиите и сънародници, чийто съболезнователни думи стоплиха сърцата им.

Днес, Велики четвъртък, в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит по време на Божествената Света Литургия ще бъде произнесена заупокойна молитва за блаженопочившия и Кардан, Княз Търновски. Начало на богослужението 9.30 часа.